Ge­vul­de wit­lof­schuit­jes met kas­tan­je­cham­pig­nons

Lekker met aardappel en een vleugje truffel.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 575 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 20 min. oventijd
(23) waardeer
hoofdgerecht Lekker met aardappel en een vleugje truffel. 4 personen
3 23

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm, ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Breng het water met de bouillontabletten in een grote pan aan de kook. Halveer de stronken witlof in lengte, verwijder de kern maar laat de onderkant zitten. Kook het witlof 2 min. in de bouillon. Neem met een schuimspaan uit de pan, doe in vergiet en laat goed uitlekken. Bewaar de bouillon.
  2. Snipper de ui. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd fijn. Verhit 30 g boter in een koekenpan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons, peper en eventueel zout toe en bak in 5 min. op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Neem de pan van het vuur schep 1 el truffelolie en de helft van de peterselie door.
  3. Leg de witlofhelften met de snijkant naar boven naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de paddenstoelenvulling erover. Schil de aardappelen, snijd in stukken snijden en kook in ca. 20 min. gaar. Bak ondertussen het witlof 20 min. in de voorverwamde oven.
  4. Doe de cognac, madeira en 150 ml paddenstoelenbouillon in een steelpan, breng aan de kook en laat inkoken tot ca. 100 ml. Dit duurt ca. 8 min. Houd de saus warm op laag vuur.
  5. Giet de aardappelen af, vang een kopje kookvocht op en stamp met 2 el truffelolie en een beetje kookvocht tot een smeuïge puree. Breng de puree op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de rest van de koude boter in blokjes. Neem de saus van het vuur en klop met de rest van de truffelolie door de saus.
  6. Verdeel de puree over de borden en leg op elk bord 3 witlofschuitjes. Verdeel de saus eromheen en bestrooi met de rest van de peterselie.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 575 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 50 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 1.120 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde witlofschuitjes met kastanjechampignons

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de wit­lof­schuit­jes met kas­tan­je­cham­pig­nons

1
1

Verwarm de oven voor op 175 ºC.

2
2
  • 1 liter water
  • 2 paddenstoelenbouillontabletten

Breng het water met de bouillontabletten in een grote pan aan de kook.

3
3
  • 6 stronken witlof

Halveer de stronken witlof in lengte, verwijder de kern maar laat de onderkant zitten.

4
4

Kook het witlof 2 min. in de bouillon. Neem met een schuimspaan uit de pan, doe in vergiet en laat goed uitlekken. Bewaar de bouillon.

5
5
  • 1 middelgrote ui
  • 500 g kastanjechampignons

Snipper de ui. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd fijn.

6
6
  • 30 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui 1 min. Voeg de champignons, peper en eventueel zout toe en bak in 5 min. op hoog vuur tot het vocht verdampt is.

7
7
  • 10 g verse platte peterselie
  • 1 el olijfolie met truffelaroma

Snijd ondertussen de peterselie fijn. Neem de pan van het vuur schep de truffelolie en de helft van de peterselie door.

8
8

Leg de witlofhelften met de snijkant naar boven naast elkaar in de ovenschaal en verdeel de paddenstoelenvulling erover.

9
9
  • 1 kg iets kruimige aardappelen

Schil de aardappelen, snijd in stukken snijden en kook in ca. 20 min. gaar.

10
10

Bak ondertussen het witlof 20 min. in de voorverwamde oven.

11
11
  • 15 ml cognac
  • 50 ml madeira wijn

Doe de cognac, madeira en 150 ml paddenstoelenbouillon in een steelpan, breng aan de kook en laat inkoken tot ca. 100 ml. Dit duurt ca. 8 min.

12
12

Houd de saus warm op laag vuur.

13
13
  • 2 el olijfolie met truffelaroma

Giet de aardappelen af, vang een kopje kookvocht op en stamp met de truffelolie en een beetje kookvocht tot een smeuïge puree.

14
14

Breng de puree op smaak met peper en eventueel zout.

15
15
  • 70 g ongezouten roomboter
  • 1 el olijfolie met truffelaroma

Snijd de rest van de koude boter in blokjes. Neem de saus van het vuur en klop met de rest van de truffelolie door de saus.

16
16

Verdeel de puree over de borden en leg op elk bord 3 witlofschuitjes. Verdeel de saus eromheen en bestrooi met de rest van de peterselie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.