Prei­taart met ou­de kaas en pis­ta­che­deeg

Deze preitaart is extra bijzonder door het zelfgemaakte deeg.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 1070 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 5 min. wachten
    • 50 min. oventijd
(16) waardeer
hoofdgerecht Deze preitaart is extra bijzonder door het zelfgemaakte deeg. 4 personen
3 16

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk. Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout in een kom. Kneed de roomboter en ⅓ van de eieren er snel met je vingers doorheen tot een egaal deeg. Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepel deeg ontstaat. Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten tot gebruik.
  2. Snijd ondertussen 1 cm van de onderkant van de prei en 5 cm van de bovenkant, zodat ze ca. 25 cm lang zijn. Verwijder eventueel taaie buitenste bladeren. (Was de afgesneden stukken en bladeren en bewaar in een afgesloten zak in de vriezer om later soep van te trekken.) Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Schud de prei droog en verdeel met de snijkant naar beneden over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover. Rooster in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant. Zet de oven op 180 °C.
  3. Rasp ondertussen de oude kaas. Snijd de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de kaas, knoflook, het citroenrasp, de crème fraîche en ⅓ van de eieren met wat peper en eventueel zout. Klop het laatste ei in een ander kommetje los.
  4. Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart. Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met strakke randen van Ø 35 cm en leg op de bakplaat. Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij.
  5. Haal de warme prei enigszins los met de keukentang en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel. Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt. Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere preilamellen.
  6. Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Het deeg moet goudbruin zijn en de prei mooi diepbruin. Laat ca. 5 min. afkoelen en serveer.

combinatietip:

Lekker met een salade.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 1.070 kcal
  • eiwit 28 g
  • koolhydraten 64 g
    waarvan suikers 10 g
  • vet 76 g
    waarvan verzadigd 42 g
  • natrium 560 mg
  • vezels 9 g
Tags
Ook te zien in

Preitaart met oude kaas en pistachedeeg

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prei­taart met ou­de kaas en pis­ta­che­deeg

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 50 g gepelde pistachenoten
  • 150 g De Zaanse Hoeve ongezouten roomboter

Hak de pistachenoten zo fijn mogelijk. Snijd de roomboter in blokjes.

3
3
  • 300 g tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 1 wit scharrelei

Meng de bloem met het zout in een kom. Kneed de roomboter en het ei er snel met je vingers doorheen tot een egaal deeg.

4
4
  • 1 el koud water

Kneed de pistache erdoor en voeg het water toe, zodat er een soepel deeg ontstaat.

5
5

Vorm er een bal van, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten tot gebruik.

6
6
  • 700 g preien

Snijd ondertussen 1 cm van de onderkant van de prei en 5 cm van de bovenkant, zodat ze ca. 25 cm lang zijn.

7
7

Verwijder eventueel taaie buitenste bladeren. (Was de afgesneden stukken en bladeren en bewaar in een afgesloten zak in de vriezer om later soep van te trekken.)

8
8

Halveer de prei in de lengte en spoel goed schoon. Schud de prei droog en verdeel met de snijkant naar beneden over een met bakpapier beklede bakplaat.

9
9
  • 3 el extra vierge olijfolie

Verdeel de olie, peper en eventueel zout erover. Rooster in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar en deels goudbruin aan de boven- en onderkant.

10
10

Zet de oven op 180 °C.

11
11
  • 100 g oude kaas 48+
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen

Rasp ondertussen de oude kaas. Snijd de knoflook fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.

12
12
  • 200 g crème fraîche
  • 2 witte scharreleieren

Meng de kaas, knoflook, het citroenrasp, de crème fraîche en 1 ei met wat peper en eventueel zout. Klop het laatste ei in een ander kommetje los.

13
13

Neem de prei met behulp van het bakpapier van de bakplaat en houd apart. Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier.

14
14

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap met strakke randen van Ø 35 cm en leg op de bakplaat.

15
15

Verdeel het kaasmengsel over het deeg, maar laat 5 cm van de randen vrij.

16
16

Haal de warme prei enigszins los met de keukentang en leg eerst de goed geroosterde dunne stroken (lamellen) in mooie strakke, verticale lijnen over het kaasmengsel.

17
17

Vouw de uiteinden van de prei aan de boven- en onderkant van de cirkel een beetje om, zodat de randen vrij blijven en je de cirkelvorm en strakke lijnen behoudt.

18
18

Leg daarover eenzelfde laag met wat blekere preilamellen.

19
19

Vouw de vrije randen van het deeg over de prei en bestrijk deze randen met het geklutste ei. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min. gaar.

20
20

Het deeg moet goudbruin zijn en de prei mooi diepbruin. Laat ca. 5 min. afkoelen en serveer.

combinatietip:

Lekker met een salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.