Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree
Een echte champion deze gezonde ovenschotel! Want naast gezond is-ie ook helemaal budget-proof.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 kg iets kruimige aardappel
- 90 g margarine
- 650 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk
- 400 g kastanjechampignons
- 2 preien
- 300 g kipfiletreepjes
- 50 g volkoren tarwemeel
- 100 g De Zaanse Hoeve mild 30+ geraspt
- 7½ g verse krulpeterselie
- 2 sneetjes volkorenbrood
Keukenspullen
- pureestamper
- keukenmachine
- broodrooster
- ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)
Advertentie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Meng 20 g margarine (voor 4 personen) en 150 ml melk (voor 4 personen) erdoor en breng op smaak met peper.
- Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Verhit 10 g margarine (voor 4 personen) in een hapjespan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Schep regelmatig om. Neem uit de pan. Halveer de preien in de lengte, was en snijd in dunne halve ringen. Verhit 10 g margarine (voor 4 personen) in de hapjespan en bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee en haal uit de pan.
- Smelt ondertussen de rest van de margarine in een soeppan. Voeg de meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot een gebonden bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur al roerend smelten. Snijd de peterselie fijn. Voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en maal ze fijn in de keukenmachine.
- Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi met de broodkruimels. Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 735 kcal
- eiwit 43 g
-
koolhydraten 70 g
waarvan suikers 16 g -
vet 29 g
waarvan verzadigd 14 g - natrium 400 mg
- vezels 11 g
Ook te zien in
Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Gezonde ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree
Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 1 kg iets kruimige aardappel
Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 min. gaar. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper.
- 20 g margarine
- 150 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk
Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Meng de margarine en de melk erdoor en breng op smaak met peper.
- 400 g kastanjechampignons
Snijd ondertussen de champignons in plakjes.
- 10 g margarine
Verhit de margarine in een hapjespan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Schep regelmatig om. Neem uit de pan.
- 2 preien
Halveer de preien in de lengte, was en snijd in dunne halve ringen.
- 10 g margarine
- 300 g kipfiletreepjes
Verhit de margarine in de hapjespan en bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee en haal uit de pan.
- 50 g margarine
- 50 g volkoren tarwemeel
Smelt ondertussen de rest van de margarine in een soeppan. Voeg de meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen.
- 500 ml De Zaanse Hoeve halfvolle melk
- 100 g De Zaanse Hoeve mild 30+ geraspt
Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot een gebonden bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur al roerend smelten.
- 7½ g verse krulpeterselie
Snijd de peterselie fijn. Voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 2 sneetjes volkorenbrood
Rooster de sneetjes brood in de broodrooster en maal ze fijn in de keukenmachine.
Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree erover en bestrooi met de broodkruimels.
Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.