bewaar
Zelfgemaakte mayonaise
Zelfgemaakte mayonaise
bewaar

Zelfgemaakte mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise is het allerlekkerst. Je hebt geen excuus meer, want hij is in 10 min. klaar!

10 min. bereiden
78waarderingen

Ingrediënten

8 personen

1

middelgroot ei

1 el

dijonmosterd

½ tl

zout

1 el

witte wijnazijn

250 ml

zonnebloemolie

25 ml

extra vierge olijfolie

Dit heb je nodig

  • vuurvaste kom

Zelfgemaakte mayonaise is het allerlekkerst. Je hebt geen excuus meer, want hij is in 10 min. klaar!

Aan de slag

1

Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Meng de eidooier in een kom met de mosterd, het zout en de azijn. Schenk er druppelsgewijs en al roerend met een garde de zonnebloemolie en op het allerlaatst de olijfolie bij.

2

Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout en extra azijn of citroensap.

tip

variatietipSchep 2 tl sriracha (hete chilisaus) door de mayonaise en breng op smaak met wat limoenrasp en -sap. Lekker met gebakken garnalen.

variatietipSnijd 20 g verse kruiden, zoals platte peterselie, bieslook en munt, zo fijn mogelijk en schep door de mayonaise. Lekker met biefstuk.

variatietipSchep 2 el truffel-paddenstoelentapenade (Sulpizio Tartufi) door de mayonaise. Lekker met zelfgemaakte frietjes.

variatietipIn plaats van zonnebloemolie kun je ook arachideolie gebruiken.

bewaartipJe kunt de mayonaise 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.