Citroen is de ideale smaakmaker voor allerlei gerechten. Ook in gebak steelt zijn frisse smaak de show. Wil je ook citroentaart maken? Bekijk onze recepten, tips en video’s.

Culinaire alleskunner
Citroen is een waar wondermiddel. Zowel in zoete als hartige gerechten is het een onmisbaar ingrediënt. Dat komt omdat citroen een smaakversterker is, het brengt de overige smaken beter in balans. Ook kun je met citroensap heel goed eiwit stijfkloppen en werkt het als natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Denk maar eens aan hoe een beetje citroensap het verkleuren van stukjes appel voorkomt.

Citroen in gebak
In gebak is het zure van citroen extra lekker als tegenhanger van het zoet. De vulling van appeltaart krijgt net dat beetje meer smaak door er citroensap aan toe te voegen. De schil is niet zo zuur als het sap maar wel heel aromatisch. Als je de citroen goed wast en het gele laagje van de schil raspt kun je dat heel goed door je deeg of beslag heen doen voor extra smaak.

Vulling en topping
Klassiek is de Engelse lemon meringue pie, een taart van zoet korstdeeg met een vulling van lemon curd - een soort romige citroenvla - en een deksel van zoet eiwitschuim. Zelfgemaakte lemon curd is ook heerlijk als beleg voor scones, muffins en ander gebak. Je maakt het door boter, suiker, citroensap en eieren al kloppend met elkaar te verwarmen tot je een mooi gebonden dikke saus krijgt.
Geliefd is de citroen ook om een siroop of een topping voor taarten en cakes mee te maken. Dit doe je door citroensap en vermengen met poedersuiker en eventueel wat boter of roomkaas. Dit zorgt voor een lekker fris contrast bij een zoet gebakje.

Lees meer

citroentaart recepten (9)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.