Wor­tel-tar­te­t­ar­tin met har­ti­ge taart­deeg

Tarte tatin en hartige taart ineen, dat is deze worteltaart!

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 980 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 45 min. oventijd
(3) waardeer
frans hoofdgerecht Tarte tatin en hartige taart ineen, dat is deze worteltaart! 4 personen
4 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • koekenpan (Ø 28 cm)
  • deegroller

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd 150 g boter (per taart) in stukken van 2 cm. Zet 10 min. in de vriezer. Doe de bloem en het zout in de keukenmachine. Voeg de stukjes boter toe en mix met korte pulsen en fijn en kruimelig deeg.
  2. Meng ondertussen de appelciderazijn met het koude water. Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het azijn-watermengsel erbij. Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 2 uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de winterpeen in plakjes van ca. een ½ cm. Verhit de rest van de boter in de koekenpan en bak de peen met de chilivlokken en kaneel 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout. Besprenkel met de honing, bak nog 1 min. en zet het vuur uit. Verdeel de winterpeen over de bodem van de pan.
  4. Hak de pecannoten grof en verdeel over de winterpeen. Verkruimel de feta erboven. Neem het deeg uit de koelkast, bestrooi het werkblad met wat bloem en rol uit tot een ronde lap van Ø 30 cm. Leg over de ingrediënten in de pan en duw het deeg rondom tegen de bodem, alsof je de vulling een beetje instopt.
  5. Bak in het midden van de oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Neem de pan uit de oven (pas op, het handvat is heet). Leg er een passend bord op en keer om. Snijd de peterselie fijn en strooi vlak voor het serveren over de tarte tatin. Serveer met de crème fraîche.

bereidingstip:

Geen keukenmachine in huis? Je kunt het deeg ook met je handen kneden. Snijd de boter in kleine stukjes, zet 10 min. in de vriezer en kneed met de bloem en het zout snel met koude handen tot een samenhangend deeg. Voeg halverwege het azijn-watermengsel toe.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 980 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 61 g
    waarvan suikers 16 g
  • vet 71 g
    waarvan verzadigd 41 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 9 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Wortel-tartetartin met hartige taartdeeg

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wor­tel-tar­te­t­ar­tin met har­ti­ge taart­deeg

1
1
  • 150 g ongezouten roomboter

Snijd de boter in stukken van 2 cm. Zet 10 min. in de vriezer.

2
2
  • 225 g tarwebloem
  • ½ tl zout

Doe de bloem en het zout in de keukenmachine. Voeg de stukjes boter toe en mix met korte pulsen en fijn en kruimelig deeg.

3
3
  • 1 tl appelciderazijn
  • 50 ml koud water

Meng ondertussen de appelciderazijn met het koude water.

4
4

Blijf het kruimelige deeg in korte pulsen mixen en schenk ondertussen het azijn-watermengsel erbij.

5
5

Stop zodra je een samenhangend deeg hebt. Vorm snel met koude handen een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie.

6
6

Laat minimaal 2 uur in de koelkast rusten.

7
7

Verwarm de oven voor op 200 °C.

8
8
  • 750 g winterpeen

Snijd de winterpeen in plakjes van ca. een ½ cm.

9
9
  • 20 g ongezouten roomboter
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl gemalen kaneel

Verhit de rest van de boter in de koekenpan en bak de peen met de chilivlokken en kaneel 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout.

10
10
  • 2 el vloeibare honing

Besprenkel met de honing, bak nog 1 min. en zet het vuur uit. Verdeel de winterpeen over de bodem van de pan.

11
11
  • 75 g gezouten pecannoten
  • 200 g feta

Hak de pecannoten grof en verdeel over de winterpeen. Verkruimel de feta erboven.

12
12

Neem het deeg uit de koelkast, bestrooi het werkblad met wat bloem en rol uit tot een ronde lap van Ø 30 cm.

13
13

Leg over de ingrediënten in de pan en duw het deeg rondom tegen de bodem, alsof je de vulling een beetje instopt.

14
14

Bak in het midden van de oven in 40-45 min. goudbruin en gaar. Neem de pan uit de oven (pas op, het handvat is heet).

15
15
  • 7½ g verse platte peterselie
  • 125 g crème fraîche

Leg er een passend bord op en keer om. Snijd de peterselie fijn en strooi vlak voor het serveren over de tarte tatin. Serveer met de crème fraîche.

bereidingstip:

Geen keukenmachine in huis? Je kunt het deeg ook met je handen kneden. Snijd de boter in kleine stukjes, zet 10 min. in de vriezer en kneed met de bloem en het zout snel met koude handen tot een samenhangend deeg. Voeg halverwege het azijn-watermengsel toe.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.