Stroop­wa­fels

Stroopwafels x zondag bakdag = fijn weekend project!

(7) waardeer
hollands gebak Stroopwafels x zondag bakdag = fijn weekend project! 12 stuks
4 7

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • bakkwastje
  • stroopwafelijzer

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de boter in blokjes en laat op kamer temperatuur komen. Verwarm de melk in een klein steelpan tot lauwwarm. Voeg al roerend met een garde de gist toe aan de melk en laat staan tot gebruik.
  2. Doe de bloem, 125 g boter (per 12 porties), witte basterdsuiker, de helft van het zout en het ei in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe aan het bloemmengsel en meng met een keukenmachine of met de hand tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, leg in de kom en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rusten op een warme, tochtvrije plek.
  3. Vorm 12 balletjes van het deeg. Verwarm in een steelpan de keukenstroop met de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de rest van het zout. Laat smelten tot een stroop. Roer 50 g roomboter (per 12 porties) door de stroop en houd de stroop op zeer laag vuur warm. Roer af en toe.
  4. Verhit het wafelijzer op de hoogste stand. Smeer met de bakkwast het wafelijzer in met wat boter. Leg het deegbolletje in het midden van het ijzer en druk het ijzer zachtjes dicht, druk niet aan. Bak in 1 min. goudbruin. Zet de wafelijzer een standje lager als het te veel rookt of de wafels te donker worden.
  5. Neem de wafel uit het ijzer, pak vast met een theedoek en snijd met een scherp mes overlangs door zodat je twee wafels overhoudt. Neem een eetlepel stroop, en plaats in het midden van een wafelhelft. Druk de andere helft er zachtjes op. Herhaal met de rest van het stroopwafeldeeg en de rest van de stroop. Maak de wafelijzer tussendoor schoon met wat keukenpapier.

bereidingstip:

Steek de stroopwafels uit met een uitsteekvormpje voor mooie ronde stroopwafels.

serveertip:

De stroopwafels zijn lauwwarm het lekkerst.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 275 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 33 g
    waarvan suikers 18 g
  • vet 14 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
maart 2020 , februari 2020

Stroopwafels

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stroop­wa­fels

1
1
  • 200 g ongezouten roomboter

Snijd de boter in blokjes en laat op kamer temperatuur komen.

2
2
  • 2 el halfvolle melk

Verwarm de melk in een klein steelpan tot lauwwarm.

3
3
  • 7 g gedroogde gist

Voeg al roerend met een garde de gist toe aan de melk en laat staan tot gebruik.

4
4
  • 250 g tarwebloem
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 middelgroot ei

Doe de bloem, 125 g boter (per 12 porties), witte basterdsuiker, het zout en het ei in een grote kom.

5
5

Voeg het gistmengsel toe aan het bloemmengsel en meng met een keukenmachine of met de hand tot een samenhangend deeg.

6
6

Vorm een bal van het deeg, leg in de kom en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rusten op een warme, tochtvrije plek.

7
7

Vorm 12 balletjes van het deeg.

8
8
  • 100 g keukenstroop
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 1 mespunt zout

Verwarm in een steelpan de keukenstroop met de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de rest van het zout. Laat smelten tot een stroop.

9
9

Roer 50 g roomboter (per 12 porties) door de stroop en houd de stroop op zeer laag vuur warm. Roer af en toe.

10
10

Verhit het wafelijzer op de hoogste stand. Smeer met de bakkwast het wafelijzer in met wat boter.

11
11

Leg het deegbolletje in het midden van het ijzer en druk het ijzer zachtjes dicht, druk niet aan.

12
12

Bak in 1 min. goudbruin. Zet de wafelijzer een standje lager als het te veel rookt of de wafels te donker worden.

13
13

Neem de wafel uit het ijzer, pak vast met een theedoek en snijd met een scherp mes overlangs door zodat je twee wafels overhoudt.

14
14

Neem een eetlepel stroop, en plaats in het midden van een wafelhelft. Druk de andere helft er zachtjes op.

15
15

Herhaal met de rest van het stroopwafeldeeg en de rest van de stroop. Maak de wafelijzer tussendoor schoon met wat keukenpapier.

bereidingstip:

Steek de stroopwafels uit met een uitsteekvormpje voor mooie ronde stroopwafels.

serveertip:

De stroopwafels zijn lauwwarm het lekkerst.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.