Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus
Met een mooi visgerecht steel je zeker de show. En dan vooral met deze scholrolletjes met zalm.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 2 sneetjes wit brood
- 4 el halfvolle melk
- 2 sjalotten
- 15 g verse platte peterselie
- 1 citroen (schoongeboend)
- 160 g verse zalmfilets
- 1 tl zwarte peper (versgemalen)
- 660 g verse scholfilets
- 15 g ongezouten roomboter
- 250 ml droge witte wijn
- 380 ml visfond
- 125 ml verse slagroom
- 100 g zeekraal
- 200 ml water
Keukenspullen
- staafmixer met hoge beker
- vershoudfolie
Advertentie
Bereiden
- Snijd de korstjes van het brood. Doe het brood in een diep bord en schenk de melk erover. Knijp het brood uit en doe met de helft van de sjalotten en de peterselie in een hoge beker. Maal fijn met de staafmixer. Rasp de gele schil van de citroen. Snijd de zalm in stukken en voeg samen met de citroenrasp en 1 tl versgemalen zwarte peper (per 4 personen) toe. Maal tot een glad, maar niet al te fijn mengsel. Breng op smaak met zout.
- Bestrooi de scholfilets aan beide kanten met peper en eventueel zout. Leg ze met de grijze kant naar boven. Verdeel het zalmmengsel erover en strijk glad met een mes of de bolle kant van een lepel. Rol de filets op. Rol strak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
- Snipper de andere sjalot. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg de helft van de wijn en 125 ml visfond toe (per 4 personen) en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de slagroom toe en laat nog 5 min. inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Breng ondertussen een laagje water aan de kook en kook de zeekraal 30 sec. (blancheren). Laat uitlekken.
- Breng de rest van de wijn, de rest van de fond en het water in de stoompan aan de kook. Verwijder de folie van de scholrolletjes en stoom de rolletjes met de deksel op de pan in 7 min. gaar. Halveer de rolletjes. Serveer met de wittewijnsaus en zeekraal.
bereidingstip:
Geen stoompan? Gebruik een gewone pan en stoom de rolletjes in een zeef of vergiet (met de deksel op de pan) of in een stoommandje.
Tip:
In plaats van de lemon pepper kun je ook 1 tl versgemalen zwarte peper en rasp van 1 citroen gebruiken.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 440 kcal
- eiwit 42 g
-
koolhydraten 10 g
waarvan suikers 3 g -
vet 24 g
waarvan verzadigd 11 g - natrium 600 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus
- 2 sneetjes wit brood
- 4 el halfvolle melk
Snijd de korstjes van het brood. Doe het brood in een diep bord en schenk de melk erover.
- 1 sjalot
- 15 g verse platte peterselie
- 1 citroen
Knijp het brood uit en doe met de sjalot en de peterselie in een hoge beker. Maal fijn met de staafmixer. Rasp de gele schil van de citroen.
- 160 g verse zalmfilets
- 1 tl zwarte peper
Snijd de zalm in stukken en voeg samen met de citroenrasp en versgemalen zwarte peper toe. Maal tot een glad, maar niet al te fijn mengsel. Breng op smaak met zout.
- 660 g verse scholfilets
Bestrooi de scholfilets aan beide kanten met peper en eventueel zout. Leg ze met de grijze kant naar boven.
Verdeel het zalmmengsel erover en strijk glad met een mes of de bolle kant van een lepel. Rol de filets op.
Rol strak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.
- 1 sjalot
- 15 g ongezouten roomboter
Snipper de andere sjalot. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min.
- 125 ml droge witte wijn
- 125 ml visfond
Voeg de wijn en het visfond toe en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 5 min.
- 125 ml verse slagroom
Voeg de slagroom toe en laat nog 5 min. inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 100 g zeekraal
Breng ondertussen een laagje water aan de kook en kook de zeekraal 30 sec. (blancheren). Laat uitlekken.
- 125 ml droge witte wijn
- 255 ml visfond
- 200 ml water
Breng de rest van de wijn, de rest van de fond en het water in de stoompan aan de kook.
Verwijder de folie van de scholrolletjes en stoom de rolletjes met de deksel op de pan in 7 min. gaar.
Halveer de rolletjes. Serveer met de wittewijnsaus en zeekraal.
bereidingstip:
Geen stoompan? Gebruik een gewone pan en stoom de rolletjes in een zeef of vergiet (met de deksel op de pan) of in een stoommandje.