Griek­se mous­sa­ka met ge­hakt & ka­neel

Haal de Griekse keuken in huis; met deze ovenschotel rijk aan groenten en smaken.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 855 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 35 min. oventijd
(3) waardeer
grieks hoofdgerecht Haal de Griekse keuken in huis; met deze ovenschotel rijk aan groenten en smaken. 4 personen
5 3

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • koekenpan
  • keukenpapier
  • hapjespan
  • ovenschaal (25 x 35 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met zout. Verhit ⅓ van de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit ⅓ van de olie in dezelfde pan en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier goudbruin.
  2. Verhit ondertussen de rest van de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de oregano, peper en eventueel zout in 5 min. rul. Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.
  3. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en kaneel toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met de garde de melk in delen toe. Laat op laag vuur in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper.
  4. Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de moussaka ermee.

bereidingstip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken tot en met het stap 4. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal de volgende dag tijdens het voorverwarmen van de oven al uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Tip:

Dit is een Allerhande Box recept.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 855 kcal
  • eiwit 40 g
  • koolhydraten 65 g
  • vet 46 g
    waarvan verzadigd 20 g
  • natrium 720 mg
  • vezels 10 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Box Week 41 2019

Griekse moussaka met gehakt & kaneel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Griek­se mous­sa­ka met ge­hakt & ka­neel

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 2 aubergines

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm en bestrooi met zout.

3
3
  • 1 el milde olijfolie

Verhit de olie in de grote koekenpan en bak de helft van de aubergine in 6 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

4
4
  • 1 el milde olijfolie

Verhit de olie in dezelfde pan en bak de rest van de aubergine op dezelfde manier goudbruin.

5
5
  • 1 el milde olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 3 g gedroogde oregano

Verhit ondertussen de rest van de olie in de hapjespan en bak het gehakt met de oregano, peper en eventueel zout in 5 min. rul.

6
6
  • 690 g passata di pomodoro

Voeg de passata toe en laat 10 min. zonder deksel op de pan op laag vuur stoven.

7
7
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 2 g gemalen kaneel
  • 60 g tarwebloem

Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en kaneel toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux).

8
8
  • 500 ml halfvolle melk

Voeg al roerend met de garde de melk in delen toe. Laat op laag vuur in 5 min. koken tot een dikke gebonden saus. Breng op smaak met peper.

9
9
  • 800 g duopak aardappelschijfjes

Verdeel achtereenvolgens de aardappelschijfjes, gehaktsaus, aubergine en bechamel over de ovenschaal.

10
10
  • 15 g verse peterselie

Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de moussaka ermee.

bereidingstip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren maken tot en met het stap 4. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal de volgende dag tijdens het voorverwarmen van de oven al uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.