Cho­co­la­de­mous­se­taart van Ni­gel­la Law­son

Deze fluweelzachte en luchtige cake wil je vanaf nu elke dag, de hele dag.

  • nagerecht
  • 12 personen
  • 400 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur oventijd
(4) waardeer
nagerecht Deze fluweelzachte en luchtige cake wil je vanaf nu elke dag, de hele dag. 12 personen
4 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • extra dik aluminiumfolie
  • springvorm (Ø 23 cm)
  • keukenmachine of handmixer
  • grote braadslede

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ketel water op. Bekleed de binnenkant van de springvorm met de folie en zorg daarbij dat je de folie goed tegen de bodem en zijkant drukt, zodat het oppervlak glad is en waterdicht. Dit voorkomt dat er water in het moussemengsel doordringt wanneer je de taart in zijn waterbad in de oven zet.
  2. Laat de chocola en boter smelten in een magnetron of au bain-marie en laat het mengsel afkoelen. Splits de eieren. Klop de eidooiers en suikersoorten tot een dik, bleek mengsel, romig als mayonaise: het moet als een lint van je garde aflopen. Roer er de vanille en het zout en vervolgens het afgekoelde chocolademengsel door.
  3. Klop de eiwitten in een grote kom tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Maak het chocolademengsel los door er een flinke klodder eiwit door te roeren en spatel dan luchtig de rest van het schuim erdoor.
  4. Giet het moussemengsel in de met folie beklede springvorm die je in een grote braadslee hebt gezet. Giet er zo veel kokend water bij dat de vorm ongeveer 2½ cm diep in het water staat. Zet de braadslee met zijn lading heel voorzichtig in de oven.
  5. Laat hem daar 50 min. tot een uur staan. De taart is als het goed is vochtig en mousse-achtig vanbinnen, maar de bovenkant moet er gaar en droog uitzien. Laat de taart volledig afkoelen op een rooster voordat je de vorm losmaakt. Daar is een beetje geduld voor nodig, omdat je voorzichtig het folie van de zijkant weg moet halen.

combinatietip:

Bestrooi hem desgewenst met poedersuiker en geef er crème fraîche bij.

kookstaptip:

Pas op, dit is een hele vochtige taart, die je niet van de met folie beklede bodem van de vorm kunt tillen – hoewel je natuurlijk wel heel makkelijk al het andere folie weg kunt scheuren wanneer je de taart eenmaal op een schaal hebt gezet.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 400 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 28 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Chocolademoussetaart van Nigella Lawson

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cho­co­la­de­mous­se­taart van Ni­gel­la Law­son

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een ketel water op.

2
2

Bekleed de binnenkant van de springvorm met de folie en zorg daarbij dat je de folie goed tegen de bodem en zijkant drukt, zodat het oppervlak glad is en waterdicht.

3
3

Dit voorkomt dat er water in het moussemengsel doordringt wanneer je de taart in zijn waterbad in de oven zet.

4
4
  • 300 g pure chocolade 72%
  • 50 g melkchocolade
  • 175 g ongezouten roomboter

Laat de chocola en boter smelten in een magnetron of au bain-marie en laat het mengsel afkoelen.

5
5
  • 8 grote eieren
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker

Splits de eieren. Klop de eidooiers en suikersoorten tot een dik, bleek mengsel, romig als mayonaise: het moet als een lint van je garde aflopen.

6
6
  • 1 el vanille-extract
  • 1 snufje zout

Roer er de vanille en het zout en vervolgens het afgekoelde chocolademengsel door.

7
7

Klop de eiwitten in een grote kom tot het schuim in zachte pieken blijft staan.

8
8

Maak het chocolademengsel los door er een flinke klodder eiwit door te roeren en spatel dan luchtig de rest van het schuim erdoor.

9
9

Giet het moussemengsel in de met folie beklede springvorm die je in een grote braadslee hebt gezet.

10
10

Giet er zo veel kokend water bij dat de vorm ongeveer 2½ cm diep in het water staat. Zet de braadslee met zijn lading heel voorzichtig in de oven.

11
11

Laat hem daar 50 min. tot een uur staan. De taart is als het goed is vochtig en mousse-achtig vanbinnen, maar de bovenkant moet er gaar en droog uitzien.

12
12

Laat de taart volledig afkoelen op een rooster voordat je de vorm losmaakt. Daar is een beetje geduld voor nodig, omdat je voorzichtig het folie van de zijkant weg moet halen.

combinatietip:

Bestrooi hem desgewenst met poedersuiker en geef er crème fraîche bij.

kookstaptip:

Pas op, dit is een hele vochtige taart, die je niet van de met folie beklede bodem van de vorm kunt tillen – hoewel je natuurlijk wel heel makkelijk al het andere folie weg kunt scheuren wanneer je de taart eenmaal op een schaal hebt gezet.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.