Krokante kaneelkrans
Is het brood? Is het cake? Het is allebei! En je kunt ’m op elk moment van de dag op tafel zetten.

Ingrediënten
- 10 plakjes diepvries filodeeg
- 50 g ongebrande walnoten
- 100 g dadels zonder pit
- 50 g lichte basterdsuiker
- 1½ el kaneel (+ extra voor garneren)
- 100 g ongezouten boter (of margarine)
- 300 g tarwebloem (+ extra voor bestuiven)
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl koekkruiden
- 1 tl zout
- 150 g volle yoghurt
- 8 el ahornsiroop
- 1 middelgroot ei
Keukenspullen
- tulbandvorm of combi springvorm (Ø 27 cm)
- bakkwast
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat het filodeeg onder een vochtige keukendoek ontdooien.
- Hak voor de vulling de walnoten en dadels fijn. Meng met de basterdsuiker en kaneel. Smelt de helft van de boter in een steelpan en laat iets afkoelen. Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout in een kom. Klop in een andere kom de afgekoelde gesmolten boter met de yoghurt, ahornsiroop en het ei. Schenk de vloeibare ingrediënten bij de droge en kneed tot een glad deeg.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 50 x 30 cm en verdeel de vulling erover. Laat aan de lange kant 2 cm onbedekt. Rol het deeg op, beginnend bij de met vulling bedekte lange kant. Snijd de rol in 9 gelijke stukjes.
- Smelt de rest van de boter. Vet de tulband- of springvorm in. Bestrijk 1 plakje filodeeg met het bakkwastje aan weerszijden met boter. Leg er een rolletje op met de snijkant naar boven. Vouw het deeg rondom omhoog. Zet in de springvorm. Herhaal met de rest van het filodeeg en de kaneelrolletjes (je houdt 1 plakje filodeeg over, deze gebruik je niet).
- Bak de krans in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat 10 min. in de vorm afkoelen en verwijder de springvorm. Besprenkel met de ahornsiroop en bestrooi heel licht met de kaneel. Serveer de kaneelkrans warm of koud.
bereidingstip:
Houd de krans in de oven goed in de gaten. Wordt hij aan een kant te donker? Draai de vorm tussendoor eventueel een halve of een kwartslag.
combinatietip:
Lekker met boter of mascarpone.

Filodeeg gebruiken
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 325 kcal
- eiwit 7 g
- koolhydraten 49 g
-
vet 11 g
waarvan verzadigd 5 g - natrium 255 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Krokante kaneelkrans
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Krokante kaneelkrans
Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 10 plakjes diepvries filodeeg
- 50 g ongebrande walnoten
- 100 g dadels zonder pit
- 50 g lichte basterdsuiker
- 1½ el kaneel
Hak voor de vulling de walnoten en dadels fijn. Meng met de basterdsuiker en kaneel.
- 50 g ongezouten boter
Smelt de boter in een steelpan en laat iets afkoelen.
- 300 g tarwebloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl koekkruiden
- 1 tl zout
- 150 g volle yoghurt
- 6 el ahornsiroop
- 1 middelgroot ei
Meng de bloem, bakpoeder, koekkruiden en het zout in een kom. Klop in een andere kom de afgekoelde gesmolten boter met de yoghurt, ahornsiroop en het ei.
Schenk de vloeibare ingrediënten bij de droge en kneed tot een glad deeg.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van 50 x 30 cm en verdeel de vulling erover. Laat aan de lange kant 2 cm onbedekt.
Rol het deeg op, beginnend bij de met vulling bedekte lange kant. Snijd de rol in 9 gelijke stukjes.
- 50 g ongezouten boter
Smelt de rest van de boter. Vet de tulband- of springvorm in.
Bestrijk 1 plakje filodeeg met het bakkwastje aan weerszijden met boter. Leg er een rolletje op met de snijkant naar boven. Vouw het deeg rondom omhoog.
Zet in de springvorm. Herhaal met de rest van het filodeeg en de kaneelrolletjes (je houdt 1 plakje filodeeg over, deze gebruik je niet).
Bak de krans in ca. 25 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Laat 10 min. in de vorm afkoelen en verwijder de springvorm.
- 2 el ahornsiroop
Besprenkel met de ahornsiroop en bestrooi heel licht met de kaneel. Serveer de kaneelkrans warm of koud.
bereidingstip:
Houd de krans in de oven goed in de gaten. Wordt hij aan een kant te donker? Draai de vorm tussendoor eventueel een halve of een kwartslag.
combinatietip:
Lekker met boter of mascarpone.