Risotto di zucca (pompoenrisotto)

Receptvideo

- 01:18 min.

Pompoenrisotto, in Italië bekend als risotto di zucca, betovert met zijn romige en zoete smaak. Dit gerecht is de perfecte keuze om deze herfst op tafel te zetten. Risotto met pompoen: doen!

INGREDIËNTEN
600 g flespompoen (AH Biologisch)
5 el milde olijfolie
3 uien
1 paddenstoelenbouillonblokje
70 g roomboter
300 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
7½ g salie (alleen de blaadjes)
80 g Parmigiano Reggiano (stuk)

Keukenspullen
Bakpapier
Staafmixer

Pompoen in de oven
Verwarm de oven voor op 200 °C.  Snijd de flespompoen in stukken van 1-2 cm, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 el olie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en rooster ca. 25 min. in de oven. Schep halverwege om.

Risotto bereiden
Snipper de uien. Breng 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook en houd warm op laag vuur. Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en doe 30 g boter en de rest van de olie erin. Fruit de ui op laag vuur 8 min. glazig maar niet bruin. Voeg de rijst toe en bak 3 min. mee, tot de rijst glazig is. Voeg de witte wijn in 1 keer toe en roer 1 min. op hoog vuur tot het vocht is opgenomen. Voeg een scheutje warme bouillon toe aan de rijst en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit scheutje voor scheutje met de rest van de bouillon. Kook op middelhoog vuur tot de risotto beetgaar is, dit duurt 20-25 min. De risotto is klaar als het een romig geheel is, het mag nog een beetje nat zijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Pompoen puree maken
Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de salieblaadjes 1-2 min. op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Rasp de kaas. Pureer de helft van de pompoen met de staafmixer. Haal de pan van het vuur en meng de helft van de geraspte kaas, de helft van de gesmolten boter en de pompoenpuree door de risotto.

Risotto serveren
Verdeel de risotto over de borden en verdeel de pompoenstukjes, de rest van de gesmolten boter, de gebakken salie en kaas erover.

TIP
Lekker met hazelnoottopping. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster 75 g hazelnoten 3 min. op middelhoog vuur. Laat iets afkoelen en hak grof. Strooi over de risotto