Baba ganoush
Baba ganoush

Baba ganoush

Rokerig en romig: baba ganoush is een dip uit duizenden. Rooster de aubergines voor de baba ganoush rechtstreeks op een gaspit of de barbecue voor een extra smokey smaak. De dip is het allerlekkerst met warm pitabrood.

Baba ganoush recepten

Baba ganoush
Baba ganoush

Baba ganoush

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 aubergines
  • 1 el Euroma gevriesdroogde koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 el tahin
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • staafmixer
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in zonder de schil te beschadigen. Leg de aubergine helften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met de koriander, komijn en eventueel zout en besprenkel met de olie.
  2. Verpak de ongepelde tenen knoflook samen in aluminiumfolie en leg tussen de aubergine. Rooster samen ca. 35 min. in het midden van de oven. Neem de aubergine en knoflook uit de oven en laat 5 min. afkoelen. Pers ondertussen de citroen uit.
  3. Schep het vruchtvlees uit de aubergine helften en wip met een scherp mes de knoflooktenen uit hun velletje. Doe het vruchtvlees van de aubergine, de knoflook, 2 el citroensap en de tahin in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Laat in ca. 1 uur helemaal afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Wat is baba ganoush?

Baba ganoush is een Midden-Oosterse dip van geroosterde aubergines met tahin (sesampasta). Meestal wordt er citroensap, olijfolie en knoflook aan toegevoegd en soms ook wat komijn. In de basis is baba ganoush vegan.

Hoe maak je baba ganoush?

De basis voor het maken van baba ganoush is het garen van de aubergines. Dit kan in de oven, op de barbecue of boven een gaspit. Prik voor deze laatste bereiding de aubergines in met een vork en houd ze met een hittebestendige tang boven het vuur zodat de schil zwart blakert. Keer regelmatig. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Na het garen schep je het vruchtvlees uit de schil en pureer je het met olijfolie, knoflook en citroensap.

Baba ganoush: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt zelfgemaakte baba ganoush in een luchtdicht afgesloten bakje of pot 1 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook, maar hierdoor wordt de baba ganoush wel waterig. Wil je dit toch proberen, vries de dip dan in luchtdicht afgesloten bakjes of zakjes in. Bewaar het daar maximaal 3 maanden. Haal de baba ganoush de avond voor gebruik uit de vriezer. Opwarmen is niet nodig.