Lasagne van gegrilde aubergine met twee soorten kaas
bewaar
bewaar

Lasagne van gegrilde aubergine met twee soorten kaas

1 uur 15 min. bereiden
6 uur wachten

15 ingrediënten

Aan de slag

Aubergine in zeer dunne plakken snijden en met keukenpapier droogdeppen. Grillpan verhitten. Aubergine aan beide zijden in 5 min. op hoog vuur gaargrillen, halverwege plakken kwartslag draaien zodat ruitpatroon ontstaat. Blaadjes van rozemarijn en tijm fijnsnijden. Van knoflook 1 teentje persen en met rozemarijn, helft van tijm en zout en peper naar smaak door 2 el olijfolie roeren. Aubergineplakken met knoflookmengsel insmeren en in kom minstens 6 uur marineren, zodat smaken zich ontwikkelen.

Steeltjes van basilicum plukken, enkele blaadjes bewaren en rest in kokend water onderdompelen. Blaadjes direct met schuimspaan uit kokend water scheppen en onmiddellijk in bak met ijsklontjes overdoen. Basilicum droogdeppen, fijnsnijden en met staafmixer en ca. 150 ml olijfolie pureren tot een fijne massa. In heel klein pannetje zonnebloemolie verhitten. Achtergehouden basilicumblaadjes in olie onderdompelen en enkele sec. frituren, tot ze glazig en krokant zijn. Met vork blaadjes uit olie scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.

Trostomaten in kwarten snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Sjalot zeer fijn snipperen en in kleine pan met dikke bodem 2 el olijfolie op laag vuur glazig fruiten (sjalot mag geen kleur krijgen!). Tomaatblokjes, tomatenpuree, tomatensap en rest van tijm toevoegen en mengsel op matig vuur in 15 min. tot dikke saus laten inkoken. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Andere teentje knoflook fijnsnijden en met rest van olijfolie omscheppen. Tomaatjes halveren. In koekenpan met antiaanbaklaag knoflookolie verwarmen en tomaatjes 2 min. op matig vuur bakken. Tomaatjes met zout en peper bestrooien. Ricotta met citroensap en zout en peper op smaak brengen.

Mozzarella in dunne plakken snijden en laten uitlekken. In bakblik 4 ringen zetten. 4 Ingevette ringen afwisselend met aubergine, tomatensaus en mozzarella vullen ('lasagne'). Afdekken met aubergine en zachtjes aandrukken.

Oven voorverwarmen op 175 °C. Bakblik in midden van oven schuiven en lasagne ca. 8 min. verwarmen. Op vier borden op enige afstand van elkaar 5 schepjes ricotta leggen. Tomaatjes ertussen leggen. Ringen met lasagne voorzichtig op midden van elk bord plaatsen. Ring voorzichtig verwijderen. Op elke lasagne wat ricotta scheppen. Met gefrituurde basilicum en basilicumolie garneren.

algemeenTip van de kok: 'Snijd de mozzarella in niet al te dikke plakken en leg ze vervolgens op een servet om uit te lekken. Dat voorkomt dat de mozzarella tijdens de bereiding in de oven veel vocht verliest en de lasagne gaat lekken.'

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Lasagne van gegrilde aubergine met twee soorten kaas

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig