Schiacciata

Wil jij ook een keer zelf schiacciata bakken? Dit knapperige platbrood uit Florence is de ideale snack of sandwichbasis – eenvoudig, veelzijdig en boordevol Italiaanse charme.

370 kcal

(Voedingswaarden)

1 uur bereiden / 15 min. oventijd / 16 uur 30 min. wachten

6 ingrediënten


Aan de slag


  1. Meng in een kom 125 g bloem met 120 ml lauwwarm water en het gist tot een papje (voordeeg). Dek af met vershoudfolie en laat het voordeeg 10 tot 12 uur op kamertemperatuur rusten. Het voordeeg is klaar als het luchtig is en er zich bubbels vormen.

  2. Test het deeg voordat je het gebruikt: laat een kleine theelepel van het deeg in een kom met water vallen. Blijft het drijven, dan zit er genoeg lucht in en kun je het gebruiken. Zinkt het naar de bodem, dan moet het nog langer rijzen of is het te ver gerezen. In dat laatste geval kun je het deeg beter opnieuw maken.

  3. Doe het voordeeg de volgende dag in een grote mengkom. Voeg de rest van het lauwwarme water toe en meng goed door. Voeg 2 el olie, de rest van de bloem en het 'normale' zout toe. Meng tot een grof, plakkerig deeg. Vet een kom in met een ½ el olie en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten op een warme plek.

  4. Maak je handen een beetje nat. Pak een stuk deeg aan 1 kant vast, rek het iets uit en vouw het over zichzelf heen. Draai de kom een kwartslag en herhaal. Doe dit 4 keer, zodat je het deeg rondom hebt gevouwen. Dek af en laat 30 min. rusten. Herhaal dit proces nog 3 keer (in totaal dus 4 keer vouwen met telkens 30 min. rust). Het vouwen en rusten neemt in totaal 2 uur in beslag.

  5. Verwarm de oven voor op 300 °C onder- en bovenwarmte. Leg de bakplaat in de oven en laat die minstens 30 min. mee voorverwarmen.

  6. Leg een vel bakpapier op je werkblad. Vet het bakpapier in met 1 el olie. Stort het deeg op het ingevette bakpapier en duw het deeg voorzichtig uit tot een lap van 30 x 25 cm. Het deeg trekt nu nog terug, dat is normaal. Dek het af en laat het nog ca. 1 uur rusten op een warme plek tot er bellen ontstaan.

  7. Rek het deeg voorzichtig opnieuw uit tot 40 x 35 cm. Sprenkel de rest van de olie over het deeg. Gebruik je vingertoppen om kuiltjes in het deeg te maken en bestrooi met de grove zoutvlokken.

  8. Schuif het deeg met bakpapier op de hete bakplaat. Bak de schiacciata 10-15 min. (hou goed in de gaten), tot de korst goudbruin en knapperig is. Laat 30 min. afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt.

  • achtergrondinfoSchiacciata is het knapperige, dunnere broertje van focaccia en komt uit het prachtige Florence. Dit Toscaanse platbrood is perfect als snack, bijgerecht of – nog beter – als basis voor een Italiaanse sandwich vol kaas, vleeswaren en (gegrilde) groenten.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Schiacciata

Wil jij ook een keer zelf schiacciata bakken? Dit knapperige platbrood uit Florence is de ideale snack of sandwichbasis – eenvoudig, veelzijdig en boordevol Italiaanse charme.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

logo

Dit heb je nodig

Actie uitvoeren

Laat je mening horen!

Ik heb al een AH profiel