Varkenshaas met cranberry-rodewijnsaus en knolselderijpuree (advertorial)
Dat is nog eens een mooi hoofdgerecht voor het kerstdiner, varkenshaas en puree. Klassiek erbij: een rodewijnsaus. Maar deze geven we wat extra's door er cranberry's bij te doen.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 ̊C. Laat de cranberry's ontdooien. Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook en naaldjes van de rozemarijn fijn. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Verhit 15 g boter in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook 2-3 min. op middelhoog vuur.
Voeg de cranberry’s, rozemarijn, het sinaasappelsap en -rasp, de suiker, 100 ml rode wijn en het water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken en iets indikken. Druk af en toe een paar cranberry’s met een houten lepel stuk tegen de zijkant van de pan, maar laat er ook enkele heel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Dep ondertussen de varkenshaas droog met keukenpapier en vouw dunne uiteinden van het vlees dubbel, zodat het overal even dik is. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Verhit 20 g roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaas in 3-4 min. rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en leg in de ovenschaal. Snijd de rest van de boter in blokjes. Verdeel 20 g boter over de varkenshaas en bak ca. 15 min. in de oven, keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.
Schil ondertussen de knolselderij en aardappelen, snijd in stukken van 2 cm en kook in 20 min. gaar. Giet de aardappelen en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de melk en de rest van de blokjes boter toe en stamp tot een romige puree. Breng op smaak met peper.
Verdeel de puree over een platte schaal. Snijd de varkenshaas in plakken en leg op de puree. Verdeel de cranberry-rodewijnsaus erover, snijd de peterselie fijn en strooi erover. Serveer de rest van de wijn erbij.
Varkenshaas met cranberry-rodewijnsaus en knolselderijpuree (advertorial)
Dat is nog eens een mooi hoofdgerecht voor het kerstdiner, varkenshaas en puree. Klassiek erbij: een rodewijnsaus. Maar deze geven we wat extra's door er cranberry's bij te doen.
hoofdgerecht
null personen
570 kcal
35 min. bereiden
15 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 ̊C. Laat de cranberry's ontdooien. Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook en naaldjes van de rozemarijn fijn. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Verhit 15 g boter in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook 2-3 min. op middelhoog vuur.
Voeg de cranberry’s, rozemarijn, het sinaasappelsap en -rasp, de suiker, 100 ml rode wijn en het water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken en iets indikken. Druk af en toe een paar cranberry’s met een houten lepel stuk tegen de zijkant van de pan, maar laat er ook enkele heel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Dep ondertussen de varkenshaas droog met keukenpapier en vouw dunne uiteinden van het vlees dubbel, zodat het overal even dik is. Bestrooi met peper en eventueel zout.
Verhit 20 g roomboter in een koekenpan en bak de varkenshaas in 3-4 min. rondom bruin op middelhoog vuur. Haal uit de pan en leg in de ovenschaal. Snijd de rest van de boter in blokjes. Verdeel 20 g boter over de varkenshaas en bak ca. 15 min. in de oven, keer halverwege. Laat 5 min. afgedekt rusten.
Schil ondertussen de knolselderij en aardappelen, snijd in stukken van 2 cm en kook in 20 min. gaar. Giet de aardappelen en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de melk en de rest van de blokjes boter toe en stamp tot een romige puree. Breng op smaak met peper.
Verdeel de puree over een platte schaal. Snijd de varkenshaas in plakken en leg op de puree. Verdeel de cranberry-rodewijnsaus erover, snijd de peterselie fijn en strooi erover. Serveer de rest van de wijn erbij.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
250 g diepvries cranberry’s
450 g varkenshaas
2 sjalotten
1 teen knoflook
2 takjes verse rozemarijn
1 sinaasappel
120 g ongezouten roomboter
50 g kristalsuiker
750 ml Campo Viejo Rioja tempranillo
125 ml water
500 g knolselderij
400 g kruimige aardappelen
100 ml volle melk
5 g verse peterselie
Dit heb je nodig
ovenschaal (30 x 20 cm)
pureestamper