Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Verwarm ondertussen de rijstazijn, suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 15 min. rusten.
Besprenkel de rijst met het rijstazijnmengsel, schep om met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Snijd de sushizalm in 40 plakjes (per 40 stuks) en vorm met vochtige handen 40 gelijke blokjes (per 40 stuks) van de rijst. Besmeer elk blokje met wat wasabi en verdeel de zalm erover.
Nigiri sushi
Nigiri, ontstaan in Edo (nu Tokio), biedt een authentieke sushi-ervaring met verse zalm op handgevormde rijstballetjes. Probeer ook variaties met avocado of garnalen. Check het Allerhande recept.
- combinatietipLekker met Japanse sojasaus, extra wasabi en sushigember.
- variatietipBeleg de rijst ook met andere toppings zoals plakjes avocado of garnalen. Snijd de grote gekookte garnalen in de lengte bijna doormidden en klap ze open. Of top af met de tamagoyaki.
- bereidingstipZet een bakje water op het aanrecht klaar voor je handen, als je de rijstblokjes maakt. Zo blijft de rijst niet aan je handen plakken.
- achtergrondinfoNigiri sushi (ook wel bekend als nigirizushi) ontstond in het begin van de 19e eeuw in Edo, het huidige Tokio. In deze periode ontwikkelde Hanaya Yohei een nieuwe stijl van sushi, waarbij verse vis op een handgevormd bolletje rijst werd geplaatst. Deze stijl werd bekend als Edomae sushi, verwijzend naar de vis afkomstig uit de baai van Edo (nu Tokio).
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Nigiri sushi
Instructievideo - 04:15 min.
Gerelateerde recepten
Nigiri sushi
Nigiri, ontstaan in Edo (nu Tokio), biedt een authentieke sushi-ervaring met verse zalm op handgevormde rijstballetjes. Probeer ook variaties met avocado of garnalen. Check het Allerhande recept.

bijgerecht
40 porties
45 kcal
1 uur 30 min. bereiden
Aan de slag
Spoel de sushirijst in een vergiet onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst met het koude water in een pan met dikke bodem en laat 30 min. weken.
Verwarm ondertussen de rijstazijn, suiker en het zout in een kleine steelpan op middelhoog vuur en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat in de pan afkoelen tot gebruik.
Breng de rijst met de deksel op de pan op middelhoog vuur aan de kook. Zet als het water kookt het vuur laag en laat 10 min. stomen. Neem tijdens het stomen de deksel niet van de pan. Neem de pan daarna van het vuur en laat met de deksel erop 15 min. rusten.
Besprenkel de rijst met het rijstazijnmengsel, schep om met een houten lepel en schep op een platte schaal om af te koelen.
Snijd de sushizalm in 40 plakjes (per 40 stuks) en vorm met vochtige handen 40 gelijke blokjes (per 40 stuks) van de rijst. Besmeer elk blokje met wat wasabi en verdeel de zalm erover.
combinatietip:Lekker met Japanse sojasaus, extra wasabi en sushigember.
variatietip:Beleg de rijst ook met andere toppings zoals plakjes avocado of garnalen. Snijd de grote gekookte garnalen in de lengte bijna doormidden en klap ze open. Of top af met de tamagoyaki (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1199115).
bereidingstip:Zet een bakje water op het aanrecht klaar voor je handen, als je de rijstblokjes maakt. Zo blijft de rijst niet aan je handen plakken.
achtergrondinfo:Nigiri sushi (ook wel bekend als nigirizushi) ontstond in het begin van de 19e eeuw in Edo, het huidige Tokio. In deze periode ontwikkelde Hanaya Yohei een nieuwe stijl van sushi, waarbij verse vis op een handgevormd bolletje rijst werd geplaatst. Deze stijl werd bekend als Edomae sushi, verwijzend naar de vis afkomstig uit de baai van Edo (nu Tokio).
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 40 porties)
300 g sushirijst
360 ml koud water
3 el rijstazijn
2 tl kristalsuiker
1 tl zout
300 g sushizalm
5 tl wasabi