Beter voor Varken, Natuur & Boer

Samen met onze vaste varkenshouders en vleesverwerker Vion Foods zetten we de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, CO2-uitstoot, circulariteit, en biodiversiteit. Dat doen we met het programma Beter voor Varken, Natuur & Boer. Bij het programma zijn nu 10 Nederlandse varkenshouders betrokken. De komende tijd moeten dat er 100 worden.

'Beter' betekent voor...

Varken

Al ons huismerk vers varkensvlees heeft minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat houdt in dat de varkens in lichte stallen leven en extra ruimte hebben. Met Beter voor Varken, Natuur & Boer leggen we de lat hoger als het gaat om dierenwelzijn.

  • De varkens krijgen meer speelmateriaal en de varkenshouders installeren kastjes waarmee ze de leefomstandigheden doorlopend meten. Zo zorgen ze voor een gezond en aangenaam stalklimaat.

Natuur

Ons doel is dat de varkensketen de komende 5 jaar 18,5% minder CO2 gaat uitstoten.

  • De deelnemende varkenshouders gaan groene stroom gebruiken en zo veel mogelijk circulair werken.

  • Een belangrijk deel van het varkensvoer bestaat uit reststromen uit menselijke voedselproductie, zoals tarwegries en broodresten. En alle palmolie en soja in het voer wordt verantwoord geproduceerd.

  • Ook de biodiversiteit op en om bedrijven wordt vergroot. De boeren gaan insectenhotels en vogelnestkasten plaatsen en bloemrijke akkerranden inzaaien.

Boer

  • De basis van het programma is een gezond verdienmodel voor iedereen. Dat is gebouwd op een langdurige samenwerking met stabiele prijzen voor de boer. Zo kunnen onze boeren op een verantwoorde manier verduurzamen. Voor de extra kosten die ze de daarbij maken, krijgen ze een vergoeding.

  • Alle stappen die we zetten, meten we nauwkeurig. Door innovatieve technieken als blockchain en DNA-tracering is onze keten transparant van bron tot bord. We weten dus precies waar ons vlees vandaan komt.

Onze verschillende soorten varkensvlees

Het stukje varkensvlees op je bord smaakt een stuk lekkerder als je weet dat het dier een goed leven heeft gehad. Bij Albert Heijn verkopen we verschillende soorten varkensvlees, alle zo duurzaam mogelijk geproduceerd.

AH Huismerk varkensvlees

Alle 150 aangesloten varkenshouderijen voldoen aan de richtlijnen van de Dierenbescherming en zo is bijna al het AH Huismerk varkensvlees goed voor 1 ster. De varkens hebben meer ruimte dan in de gangbare varkenshouderij. Zo kunnen de dieren makkelijker hun natuurlijk gedrag vertonen. De varkens hebben meer speelmaterialen. Bovendien worden de mannelijke varkens niet gecastreerd.Naar AH Huismerk varkensvlees

Populair AH Huismerk varkensvlees

AH Biologisch varkensvlees

AH Biologisch varkensvlees krijgt 3 sterren van het Beter Leven keurmerk, het hoogst haalbare op het gebied van dierenwelzijn. De varkens hebben bijna tweemaal zoveel ruimte als varkens in de gangbare varkenshouderij zonder ster. De vrouwelijke varkens mogen het hele jaar naar buiten. Daar kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen, wroeten en een modderbaden nemen. De vloer is bestrooid met stro zodat het lekker zacht is. De varkens hebben een overdekte uitloop naar buiten van 1 m2 per dier.Naar AH Biologisch varkensvlees

Populair Biologisch varkensvlees