Beter voor Varken, Natuur & Boer

Samen met onze vaste varkenshouders en vleesverwerker Vion Foods zetten we de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, CO2-uitstoot, circulariteit, en biodiversiteit. Dat doen we met het programma Beter voor Varken, Natuur & Boer. Bij het programma zijn nu 100 Nederlandse varkenshouders betrokken.

'Beter' betekent voor...

Varken

Al ons huismerk vers varkensvlees heeft minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dat houdt in dat de varkens in lichte stallen leven en extra ruimte hebben. Met Beter voor Varken, Natuur & Boer leggen we de lat hoger als het gaat om dierenwelzijn.

  • De varkens krijgen meer schuurborstels en de varkenshouders installeren kastjes waarmee ze het klimaat in de stal doorlopend meten en aanpassen indien nodig. Zo zorgen ze voor een gezond en aangenaam stalklimaat.

Natuur

Ons doel is dat de varkensketen in 5 jaar (2020 – 2025) 18,5% minder CO2 uitstoot.

  • De deelnemende varkenshouders gaan groene stroom gebruiken en zo veel mogelijk circulair werken.

  • Een belangrijk deel van het varkensvoer bestaat uit reststromen uit menselijke voedselproductie, zoals tarwegries en broodresten. Het gebruik van deze reststromen wordt gestimuleerd en bevorderd. En alle palmolie en soja in het voer wordt verantwoord geproduceerd.
  • Ook de biodiversiteit op en om bedrijven wordt vergroot. De boeren gaan insectenhotels en vogelnestkasten plaatsen en bloemrijke akkerranden inzaaien.

Boer

  • De basis van het programma is een gezond verdienmodel voor iedereen. Dat is gebouwd op een langdurige samenwerking met stabiele prijzen voor de boer. Zo kunnen onze boeren op een verantwoorde manier verduurzamen. Voor de extra kosten die ze de daarbij maken, krijgen ze een vergoeding.
  • Alle stappen die we zetten, meten we nauwkeurig. Door innovatieve technieken als blockchain en DNA-tracering is onze keten transparant van bron tot bord. We weten dus precies waar ons vlees vandaan komt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe het Beter voor Varken, Natuur & Boer programma tot stand is gekomen, wat het precies is, en wat het doel is? Bekijk de handleiding van het programma. Mocht je er nog verder in willen duiken, bekijk dan ook het beoordelingsschema om een beeld te krijgen van de voorwaarden.

Bekijk de handleiding