Van land tot klant: onze ketens

Wij verkopen meer dan 11.000 huismerkproducten en meer dan 46.000 producten in totaal. Deze producten halen we van zo dichtbij mogelijk en zo ver weg als nodig. Zo’n grote hoeveelheid producten brengt een verantwoordelijkheid met zich mee ten aanzien van het milieu, dierenwelzijn, biodiversiteit en de mensen die werkzaam zijn in de keten. We willen onze klanten precies kunnen vertellen waar onze producten vandaan komen, wie erbij betrokken zijn en wat ermee is gebeurd. Zo weet iedereen wat-ie eet.

Bekijk wereldkaart

Stichting Beter voor Natuur & Boer

Sinds november 2023 is de onafhankelijke Stichting Beter voor Natuur & Boer opgericht. Het huidige bedrijfsprogramma van Albert Heijn is de basis voor de certificeringsvoorwaarden van de Beter voor Natuur & Boer certificatieschema's die door de onafhankelijke stichting worden beheerd. Deelnemers aan het bedrijfsprogramma van Albert Heijn starten in 2024 de transitie naar certificatie volgens het Beter voor Natuur & Boer certificatieschema. Albert Heijn zal de Stichting Beter voor Natuur & Boer verzoeken dat zij gedurende een overgangsperiode het bedrijfslogo Beter voor Natuur & Boer met toestemming van de stichting kan blijven gebruiken.

Beter Voor Natuur & Boer

Met Beter voor Natuur & Boer hebben we een directe unieke samenwerking met onze Nederlandse boeren en telers. Samen investeren we in kwaliteit, innovatie, dierenwelzijn, klimaat en biodiversiteit. Vaak al generaties lang. Zo werken we samen aan het verduurzamen van onze voedselketen. De basis is een gezonde prijs voor elke boer en teler, in elk seizoen. Nu en in de toekomst. Zo laten we samen de aarde beter achter. Producten voorzien van het 'Beter voor Natuur & Boer' logo zijn de duurzamere keuze, kies voor beter eten met Natuur & Boer.

Onze ambitie: gekend en vertrouwd

Achter elk product zit een verhaal: van land tot klant. Op dat verhaal zijn we trots. Wij zijn de verbindende schakel tussen de klant en de boer, teler of leverancier.  

  • Onze ambitie richting 2025 is om alle versketens en 20 ketens van onze houdbare huismerkproducten volledig in kaart te brengen: waar komt een product vandaan, wat zit erin, en onder welke omstandigheden is het gemaakt. 

Zo pakken we het aan 

Wij willen zoveel mogelijk grip op de ketens. Vooral voor onze huismerkproducten kunnen we afspraken maken binnen de hele keten: we hebben een stem in elk stapje dat een product aflegt naar onze winkel.  50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Kijk op onze wereldkaart om inzicht te krijgen in de 1200 productielocaties van onze huismerkproducten.    

We vinden het belangrijk om onze boeren, telers en andere leveranciers persoonlijk te kennen. Of ze nu om de hoek wonen of aan de andere kant van de wereld. Samen zetten we stappen op het gebied van duurzaamheid. Voor onze versketens doen we dit middels onze meerjarenprogramma’s Beter Voor. Daarnaast helpen duurzaamheidskeurmerken ook een handje mee.

Lees meer over onze ketens in het duurzaamheidsverslag 2022

Wat betekent het keurmerk op mijn boodschappen? 

De keurmerken die we gebruiken zijn beoordeeld door Milieu Centraal en zijn te vinden in de Keurmerkenwijzer. Veel van de keurmerken zijn zelfs topkeurmerken of topbedrijfslogo’s. Een topkeurmerk geeft aan dat het product voldoet aan strenge eisen voor milieu, dierenwelzijn en/of mens & werk, een topkeurmerk heeft vooruitstrevende eisen, is transparant en de controle is onafhankelijk en betrouwbaar.

Wij  gebruiken ook verschillende certificeringen zonder dat er een keurmerk of logo op de verpakking terug te vinden is. Bijvoorbeeld: palmolie. 100% van de palmolie die verwerkt wordt in onze eigen merk producten is gecertificeerd onder het RSPO. Wij zetten bewust geen logo op de verpakking, omdat palmolie vaak een heel klein onderdeel van de ingrediënten van een product is (vaak minder dan 1%), en omdat verpakkingen van producten die palmolie bevatten vaak te klein zijn. 

Luister nu de Beter voor Natuur & Boer podcast!