Beter voor Natuur & Boer

Samen met meer dan 200 Nederlandse aardappel-, groente- en fruittelers zetten wij de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van duurzaamheid. Dat is beter voor het klimaat, de biodiversiteit en voor onze telers die we zekerheid en een eerlijke prijs bieden. En het is ook beter voor jou, want zo kan jij met een goed gevoel genieten van lekkere Nederlandse aardappelen, groente en fruit die zijn geteeld met aandacht voor mens en milieu.

De natuur

Het meerjarenprogramma Natuur & Boer bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Met meer dan 200 deelnemende telers maken we heldere afspraken over groene energie, het verkleinen van de CO2-footprint, het voorkomen van voedselverspilling en het gebruik van zo min mogelijk verpakkingen. Ook bodembiodiversiteit is een belangrijk aandachtspunt. Een gezonde bodem vol leven zorgt namelijk voor sterke gewassen, die minder vatbaar zijn voor ziekten. Waar mogelijk zetten onze telers al jarenlang natuurlijke vijanden in om schadelijke beestjes te bestrijden. Daardoor gebruiken ze veel minder gewasbeschermingsmiddelen. Dat is belangrijk voor al die insecten die onmisbaar zijn voor onze voedselvoorziening. Om de biodiversiteit te bevorderen, krijgen alle telers van Albert Heijn een insectenhotel en is al meer dan 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden ingezaaid.

De boer

Wij kopen zo dichtbij in als mogelijk. Ruim 90 procent van alle aardappelen en ruim 50 procent van alle groenten en fruit komen uit Nederland. Met meer dan 200 telers werken we tientallen jaren samen, vaak al meerdere generaties. Het uitgangspunt voor deze langdurige samenwerking is een gezond verdienmodel voor iedereen. Nu en in de toekomst. Door afnamegarantie en eerlijke prijzen kunnen boeren op een verantwoorde manier investeren in bodemgezondheid en duurzame technieken en innovaties. Zo ontstaat een gezonde basis om het bedrijf door te geven aan de volgende generatie.

Bekijk de video
Verduurzaming groente- en fruitteelt

Bekijk de video