Beter voor Natuur & Boer

Omdat 50% van onze verse groente- en fruitproducten uit Nederland komen, zetten we samen met meer dan 360 Nederlandse telers de komende jaren een flinke stap vooruit op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we met het Beter voor Natuur & Boer programma. Dit meerjarenprogramma bestaat uit verschillende initiatieven om de impact op het klimaat te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Onze telers bieden we zekerheid en een eerlijke prijs. En goed om te weten; al onze AH telers in zowel binnen als buitenland, zijn GlobalG.A.P. gecertificeerd. GlobalG.A.P. is een internationale onafhankelijke standaard voor voedselveilige productie van groente en fruit.

Lees meer over GlobalG.A.P.

‘Beter' betekent voor...

Natuur

Met onze meer dan 360 telers maken we afspraken over energiebesparing, het verkleinen van de CO2- footprint, het voorkomen van voedselverspilling en het verminderen van verpakkingen. Daarnaast zetten we in op (bodem)biodiversiteit. Inmiddels hebben we al 368 km bloemrijke akkerranden ingezaaid, insectenhotels geplaatst én maken telers gebruik van natuurlijke vijanden. Een gezonde bodem vol leven zorgt voor sterke gewassen die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Boer

We kopen zo dichtbij als mogelijk onze producten in. Het uitgangspunt voor deze samenwerking is een langdurig gezond verdienmodel voor iedereen. Door afnamegarantie en eerlijke prijzen kunnen onze meer dan 360 telers op een verantwoorde manier investeren in bodemgezondheid en duurzame technieken en innovaties.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe het Beter voor Natuur & Boer programma tot stand is gekomen, wat het precies is, en wat het doel is? Lees meer in de handleiding van het programma. Mocht je er nog verder in willen duiken, bekijk dan ook het beoordelingsschema en de algemene regels om een beeld te krijgen van de voorwaarden.

Bekijk de brochure

Verduurzaming groente- en fruitteelt

Naast ons ‘Beter voor’- programma zijn we dagelijks bezig ons groente- en fruitassortiment te verbeteren waar mogelijk. Bekijk het in de video.

Groente en fruit buiten Nederland

50% van onze groente en fruit komt van buiten Nederland. Om te zorgen dat onze groente, fruit en aardappelen wereldwijd van hoge kwaliteit zijn, vragen we de leveranciers zich te certificeren via GLOBAL-GAP. Dit geeft aan dat ze voldoen aan voedselveiligheids-, traceerbaarheid-, mens- en milieueisen. Ook heeft Albert Heijn zich aangesloten bij het SIFAV. Hiermee stellen we voor onszelf het doel dat onze groente en fruit in 2025 overal ter wereld duurzaam gecertificeerd is.

Meer weten over onze wereldwijde verduurzaming samen met leveranciers? Lees het Missieverslag 2021

Klimaatneutraal bananen bij AH

Al onze bananen zijn klimaatneutraal. Voor de AH-bananen werkt Albert Heijn samen met Climate Neutral Group (CNG). Alle partijen in onze bananenketen hebben een CO2-reductiedoelstelling gesteld van minimaal 25% in 2030 met concrete reductieplannen.

De resterende CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens de productie, het transport, het rijpingsproces en de presentatie in de winkel compenseren we door te investeren klimaatprojecten zoals de aanplant en bescherming van bos of het opwekken van duurzame energie.