Duurzame koffie en thee

Koffie en thee groeien in delen van de wereld waar de leefomstandigheden minder goed zijn dan bij ons. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Wij zetten ons dan ook in voor de verduurzaming van de koffie- en theeketen. Al onze huismerk thee is UTZ (Rainforest Alliance) gecertificeerd. Inclusief alle huismerk kruidenthee.

Perla koffie

Al meer dan 125 jaar brandt Albert Heijn Perla koffie in een eigen koffiebranderij. Sindsdien kopen wij over de hele wereld koffiebonen in op zoek naar de beste koffiebonen. Onze koffie wordt al jaren gemaakt met aandacht voor mens en milieu:

  • Alle koffiebonen zijn 100% UTZ (Rainforest Alliance) gecertificeerd.

  • Onze producten hebben recyclebare verpakkingen. 

  • De koffie is sinds 2020 ook klimaatneutraal gecertificeerd. Dit houdt in dat de impact op het klimaat in de gehele keten zoveel mogelijk wordt beperkt en dat de resterende klimaatimpact wordt gecompenseerd.  

Perla Future Coffee

Ontdek wat Perla doet voor de lekkerste koffie

Innovatieve koffiebranderij

Sinds oktober 2020 heeft Albert Heijn een innovatieve koffiebranderij in Zaandam. 

  • De nieuwe branderij stoot 13% minder CO2 uit dan de vorige.

  • De uitstoot van fijnstof wordt met 99% gereduceerd. De branderij gebruikt 100% groene stroom, onder andere via de 1.500 zonnepanelen op het dak van de branderij. 

  • Van de resterende klimaatimpact wordt twee derde gecompenseerd met CO2-kredieten van Verified Carbon Standards (VCS) REDD+ bosbouwprojecten in koffieproducerende landen. Een derde wordt gecompenseerd met hernieuwbare energie. De kredieten die door onze partner Climate Neutral Group namens Ahold Delhaize Coffee Company worden ingekocht, zijn internationaal erkend door de Gold Standard en de Verified Carbon Standard (VCS). Er wordt daarmee aandacht besteed aan de voordelen van projecten voor de lokale bevolking. Denk aan inkomen, gezondheid en ontwikkelmogelijkheden door onderwijs en werk.

Al deze klimaatprojecten dragen bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (SDG’s).

Recyclebare verpakkingen

Sinds 2021 is de aluminium laag uit de Perla verpakkingen voor gemalen koffie, koffiebonen en koffiepads verwijderd. De verpakkingen zijn nu volledig van kunststof. Daardoor zijn ze beter recyclebaar en hebben ze een lagere milieu-impact dan voorheen.

Composteerbare pads

Perla heeft in 2020 de overstap gemaakt naar composteerbaar filterpapier. Concreet betekent dit een vermindering van 7,5 miljoen kg restafval per jaar. Een goede stap richting een circulaire economie aangezien de koffie in plaats van restafval nu een bijdrage levert aan rijke compost. 

Aluminium capsules
Met de introductie van aluminium Nespresso compatible capsules blijven kunnen we onze klanten cups blijven aanbieden terwijl we rekening houden met het belang van duurzaamheid.

  • Gemiddeld 60% van de aluminium cups wordt gerecycled. Daardoor is de milieu-impact van aluminium cups lager dan van plastic cups, want die zijn nog niet recyclebaar. Met de introductie van de nieuwe aluminium capsules besparen we 200.000 kilo plastic op jaarbasis.

  • Door een compacter doosje verminderen we 15% karton. Een ander voordeel van het compactere doosje is dat de pallets efficiënter worden beladen. Zo verlagen we de milieu-impact van transport. 

Perla Biologisch

Voor deze koffie gaan de koffie-experts van Perla naar UTZ (Rainforest Alliance) gecertificeerde koffieboeren die uitsluitend biologisch werken. Zij beschermen hun koffieplanten zonder kunstmatige middelen. Biologische koffiebessen worden met extra aandacht voor het milieu verbouwd.