Delicata: Samen maken wij chocolade 100% slaafvrij!

Met het Delicata merk wil Albert Heijn zo veel mogelijk mensen blij maken met chocolade. Op de verpakking van de Delicata repen staat het Open Chain logo, dat staat voor eerlijke, duurzame cacao. Albert Heijn heeft zich eind 2018 met Delicata als eerste aangesloten bij het Open Chain platform, opgezet door Tony’s Chocolonely.

Wil je meer weten? Ontdek meer over onze partnercoöperaties in het Delicata verslag.

5 samenwerkingsprincipes

Voor Delicata kopen wij sindsdien cacao in met het Rainforest Alliance (UTZ) keurmerk, volgens de vijf samenwerkingsprincipes van Tony’s Open Chain:

  • De cacao is altijd traceerbaar, deze komt namelijk van onze partner-coöperaties uit Ivoorkust en Ghana.

  • We hebben een langdurige samenwerking met deze boeren, zodat ze kunnen investeren in hun toekomst.

  • Boeren krijgen voor hun cacao een extra premie bovenop de gecertificeerde marktprijs.

  • We werken met de coöperaties samen om te professionaliseren.

  • We trainen boeren op vakmanschap om zo efficiënte en duurzame landbouw te realiseren.

Verantwoorde cacao

Alle AH Huismerkproducten met cacao worden gemaakt van duurzaam geteelde cacaobonen. We hebben het dan over chocoladerepen, maar ook over ijs, koek en zuivelproducten waarin cacao is verwerkt. Bij de teelt van duurzame cacaobonen wordt verantwoord omgegaan met het gebruik van landbouwgrond en water. Bovendien wordt er goed gekeken naar de arbeidsomstandigheden op de plantages die zich voornamelijk in West-Afrika bevinden.

Rainforest Alliance (UTZ) of Fairtrade gecertificeerd
Wij vragen dat alle huismerk cacao en chocoladeproducten Rainforest Alliance (UTZ) of Fairtrade gecertificeerd zijn. Dit zijn keurmerken die eisen stellen op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu- en natuurbehoud, en focus leggen op de professionalisering van boeren en boerenorganisaties.

Samenwerkingsverband voor duurzame cacao

In 2020 ondertekende Albert Heijn het Dutch Initiative on Sustainable Cocoa (DISCO): een samenwerkingsverband dat zich inzet voor verbetering van het levensonderhoud van cacaoboeren.

Doelen:

  • Families in staat stellen om uiterlijk in 2030 een leefbaar inkomen te verdienen.
  • Ontbossing gerelateerd aan cacao uiterlijk in 2025 stoppen.
  • Uiterlijk in 2025 een einde maken aan alle vormen van kinderarbeid.

Onze Delicata-producten voldoen al aan de DISCO-voorwaarden, maar we willen dat ook andere AH Huismerkproducten met cacao (bv. chocolate chip cookies) zo snel mogelijk aan de DISCO-voorwaarden voldoen.