Vitamines: Een regenboog aan eten op je bord

Hoe meer kleur op je bord, hoe beter - zo is de vuistregel. Maar hoe zit het nu echt? Waarin zitten vitaminen? En waarom zijn ze onmisbaar voor ons dagelijks dieet? Of, om helemaal bij het begin te beginnen: wat zijn vitaminen eigenlijk?

Laurens de Rooy

Laurens de Rooy is medisch historicus, conservator en hoofd van Museum Vrolik; het historisch museum van het menselijk lichaam dat zich in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (locatie AMC) bevindt. In Museum Vrolik is van alles te zien: van anatomische preparaten en zeldzame aangeboren afwijkingen tot dierenskeletten en wasmodellen. Het museum is toegankelijk voor iedereen.

Lenna Omrani

Lenna Omrani is de bestsellerauteur van de Every Day Vegan boekenserie én de grootste vegan influencer van Nederland en België. Met haar recepten wil ze iedere dag anderen inspireren en laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk plantaardig eten kan zijn. Dit doet ze het liefst door makkelijke, voedzame en heerlijke recepten te maken en deze te delen via haar on- en offlinekanalen!

 

Vanuit haar achtergrond in de topsport, als oud-tophockeyster bij HC Den Bosch, kwam Lenna al vroeg in aanraking met een gezonde levensstijl. Daarin had voeding een belangrijke rol. Nadat ze moest stoppen vanwege diverse blessures, leerde Lenna ook een andere kant van voeding kennen; ze ontwikkelde een ongezonde relatie met voeding. Toen ze meer en meer ging leren over plantaardige voeding ontdekte ze hoe je op een lekkere, voedzame én (zeker nu niet onbelangrijk) budget friendly manier kunt eten en koken. En dat zonder dat het ten koste gaat van iets of iemand anders, wat een win-win!

Renger Witkamp

Renger Witkamp is hoogleraar biologie van de voeding aan de Wageningen Universiteit. Hij houdt zich daar vooral bezig met de vraag hoe voeding kan bijdragen aan het gezond ouder worden en het onder verschillende omstandigheden zo goed mogelijk lichamelijk en geestelijk functioneren. Daarbij zet hij zich speciaal in om een gezonde leefstijl (gezonde voeding, beweging, ontspanning en voldoende slaap) een duidelijke plaats te geven bij de behandeling van de ziekte en het herstellen daarvan. Oorspronkelijk opgeleid als apotheker kijkt hij bovendien naar de rol van voeding en medicijnen en hun mogelijke wisselwerking bij patiënten.

Meer lezen?

Top 5 gezonde fruitsoorten

Fruit zit boordevol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het ene fruitsoort bevat meer van het ene en het andere fruitsoort meer van het andere. Bekijk onze top 5 gezonde fruitsoorten!

Bekijk de favorieten
Opengesneden citrusvruchten

Top 5 gezonde groentesoorten

Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Toch is niet ieder groentesoort hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete groenten!

Bekijk de top 5 groentesoorten
Bladeren van kool

Gezond weekmenu

Hoe meer groente je eet, hoe beter het is voor je gezondheid. Daarom dagen we je uit om 400 gram groente per dag te eten. Met het Beter Eten-weekmenu wordt het een eitje!

Ontdek het weekmenu
verschillende gezonde recepten