Gluten, wat is dat eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in rogge, tarwe en gerst, en vaak ook in haver. Het zit dus in graanproducten als brood, pizza en pasta, koek en taart. Maar ook andere dagelijkse producten kunnen gluten bevatten. Bijvoorbeeld vlees en vleesvervangers, gepaneerde vis, ijs, ontbijtdranken en sommige bijzondere theesoorten. Bij alcoholische dranken ligt het aan de bereidingswijze of ze gluten bevatten.

Jinai Looi

Jinai Looi is geboren in Singapore, maar getogen Rotterdamse. Het koken zit echt in de familie. Haar vader is werkzaam als demonstratie kok en haar broer Hao-En is meester-kok. Op haar 6e kookte ze stiekem toen haar moeder niet thuis was haar eerste gerecht: gepaneerde aubergine, wat ze toevallig op TV zag en het haar wel lekker leek. Sindsdien is ze niet meer gestopt met koken en experimenteren van smaken, geuren en kleuren. Ze is een creatieve duizendpoot en o.a. werkzaam als lifestyle designer, chef, docent en ondernemer. Haar creativiteit uit ze in diverse vormen zoals architectuur, kunst, muziek, fotografie en fooddesign. Samen met het Team van Het Zesde Geluk verzorgt ze diverse internationale kookworkshops van authentiek Griekse tot en met de verfijnde Aziatische keuken en bijzondere catering voor particulieren en bedrijven.

“The only thing she likes better than talking about food is eating!”

Steffi Haazen

Steffi Haazen (1985) studeerde af als diëtist waarna ze haar bedrijf Zuiver Eten begon. Ze bracht in 2019 haar boek ‘Ten minste houdbaar tot’ uit over de basis van gezonde voeding. Nu is ze de FoodFirst voedingsexpert voor de app Mijn Leefstijlcoach. Over het algemeen weet iedereen wel wat gezond leven is, maar er een gewoonte van maken; dáár ligt de uitdaging. Steffi weet veel over de link tussen voeding en gezondheid en legt graag uit hoe dit exact in elkaar zit. Maar vooral : hoe je dit in het dagelijks leven toepast. Zodat jij voeding bewust kan inzetten voor een goede gezondheid en een vitaal leven zodat jij er alles uit kan halen wat erin zit.

Paula Onink

In april 2014 startte Paula Onink de Gebaksjuwelier. Een glutenvrije bakkerij waar mensen met een glutenvrij dieet zorgeloos kunnen genieten van smakelijk brood en banket.

Toen zij een paar jaar eerder het idee opvatte om glutenvrij te gaan bakken, was het aanbod karig, niet aantrekkelijk en vaak niet smakelijk. Dat moest anders kunnen en dat ging zij doen!

Inmiddels bestaat de bakkerij ruim 8 jaar en met haar team van bakkers en verkoopmedewerkers draait de Gebaksjuwelier op volle kracht. Passie voor het vak, liefde voor het product en aandacht voor de klant: dat is waar het om draait.

Het raakt haar nog steeds dat nieuwe klanten zo onder de indruk zijn van het aanbod van de Gebaksjuwelier. De vitrine is gevuld met gebakjes die qua uiterlijk zo in een reguliere bakkerij te vinden zijn. De vraag ‘Is alles glutenvrij?’ komt elke week wel voorbij. De bezoekers geloven gewoon niet dat al dat moois en lekkers glutenvrij is.

Meer lezen?

Alles over gluten(vrij)

Gluten is een eiwit dat voorkomt in rogge, tarwe en gerst, en vaak ook in haver. Het zit dus in graanproducten als brood, pizza en pasta, koek en taart.

Lees meer over glutenvrij eten
Brood met gluten

25x gezonde inspiratie voor op je boterham

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren? We geven je handige tips en tricks om het smeren nog leuker te maken.

Lees meer over gezond broodbeleg
Twee boterhammen met avocado en tomaat

7 dagen koolhydraatarm eten

Even een weekje koolhydraatarm eten? Dat kan heel gemakkelijk en is – heel belangrijk – ook nog eens lekker! Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje koolhydraatarm kan eten.

Lees meer over koolhydraatarm eten
Twee sushibowls koolhydraatarm weekmenu