bewaar
Gevulde artisjokken uit de oven
Gevulde artisjokken uit de oven
bewaar

Gevulde artisjokken uit de oven

Kun je artisjokken ook vullen? Jazeker, met kaas en kruiden bijvoorbeeld.

30 min. bereiden
1 uur 20 min. oventijd
11waarderingen

Ingrediënten

4 personen

4

verse artisjokken

1

citroen

5 sneetjes

tijgerbrood wit

175 g

Pecorino Romano

7½ g

verse tijm

2 tenen

knoflook

25 g

ongezouten roomboter

4 el

extra vierge olijfolie

300 ml

witte wijn

Dit heb je nodig

  • rasp

  • staafmixer of keukenmachine

  • aluminiumfolie

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Kun je artisjokken ook vullen? Jazeker, met kaas en kruiden bijvoorbeeld.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de steel van de artisjokken. Knip de bovenste 2 cm van elk blaadje recht af met een schaar. Rasp de gele schil van de citroen. Halveer de vrucht en wrijf met de snijvlakken de artisjokken in om verkleuring te voorkomen.Snijd de korstjes van de sneetjes brood en rooster het brood licht. Rasp de kaas. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

2

Maal het citroenrasp, brood, de kaas, tijm, knoflook, boter en olie fijn in de keukenmachine. Of pureer in een hoge beker met de staafmixer. Breng op smaak met peper.

3

Duw het mengsel met je vingers tussen de blaadjes van de artisjokken. Pers de citroenhelften uit. Zet de artisjokken in de ovenschaal en vul de schaal met het citroensap en de witte wijn.

4

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet ca. 70 min. in de oven. Controleer of de artisjokken gaar zijn door aan een blaadje te trekken; het blaadje moet gemakkelijk loslaten. Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog 10 min. terug in de oven tot het broodkruim goudbruin is. Laat de artisjokken wat afkoelen tot je ze kunt vastpakken en serveer. Pluk een voor een de blaadjes van de artisjok en trek het vruchtvlees er met je tanden af.