Moestuin Tips

Succes oogsten in jouw moestuin? Deze stappen en tips van de moestuinexperts van IVN Natuureducatie helpen je op weg.

Stap 1: Zaaien & Verzorgen

Volg voor het zaaien de uitleg op de wikkel van jouw MoestuinMaatjes. Zodra je de uitleg op de wikkel hebt gevolgd, kies je een plek uit voor het zaaien.

Planten groeien door zonlicht. Zorg dus dat je bakjes op een plek staan die de hele dag zoveel mogelijk licht krijgt. Als je planten groter zijn en naar buiten mogen zorg je voor een plek die minstens 6 uur per dag zon krijgt.

Water is een ander belangrijk element voor plantjes om te kunnen groeien. Zorg dus dat de bakjes goed vochtig blijven. Geef nooit water op de plantjes, maar liever naast de plantjes en zorg dat de waterstraal niet te hard is. Als je plantjes groter zijn en in de volle grond staan is elke dag water geven meestal niet meer nodig. Maar in een pot droogt de grond sneller uit, dus hou dat goed in de gaten!

Stap 2: Groeien

Ieder plantje heeft andere omstandigheden nodig om te kunnen groeien. Sommige zaadjes ontkiemen prima wanneer het koud is, anderen hebben veel meer warmte nodig. En sommige plantjes zijn gewoon wat trager dan de andere, voordat het zaadje gaat kiemen. Schrik dus niet als sommige plantjes al heel snel erg groot zijn, terwijl in de andere bakjes nog niets te zien is. Dat is heel normaal.

Stap 3: Verpotten

De kweekbakjes zijn eigenlijk te klein om planten uit te laten groeien. Ze hebben daar te weinig ruimte om hun wortels goed te laten ontwikkelen. Voor de meeste plantjes geldt dat als ze ongeveer 4 cm groot zijn of 3 kiemblaadjes hebben, ze verpot mogen worden.

Hoe je dat doet? Nou zo. Maak je bakje nat en scheur het voorzichtig open. Haal de verschillende plantjes uit elkaar en zet ze in een grotere pot of in je tuin. Het kan zijn dat de plantjes nadat je ze hebt verpot even slap gaan hangen, maar meestal staan ze na een paar dagen weer mooi rechtop. Lukt het niet om een potje te openen? Kies dan voor de makkelijke manier en plant het hele bakje in een grotere pot. De wortels kunnen namelijk gewoon door het bakje heen groeien. Deze methode is niet geschikt voor groentes waar je ondergrondse delen van eet, zoals radijsjes en wortels.

Tip! Plant de MoestuinMaatjes bij elkaar

De MoestuinMaatjes helpen elkaar! Zodra de plantjes naar buiten kunnen zullen ze opgemerkt worden door insecten. Helemaal als de bloei van de bloemen en kruiden gaat beginnen! Voor de optimale hulp aan elkaar, zet je de maatjes dus bij elkaar in de buurt.

Al die verschillende plantjes hebben wel hun eigen groeiwijze. Het is bijna niet voor te stellen dat uit sommige zaadjes binnen een paar maanden zulke enorme planten kunnen gaan groeien, zoals bijvoorbeeld de pompoen. Als je gaat verpotten hou je dus ook rekening met de maat van de pot waar je de plant inzet of hoe ver je de planten van elkaar in de grond zet. Dat is voor iedere plant anders.

Stap 4: Oogsten

Het moment waar jij en je plantjes naartoe groeien: de oogst! Niets is lekkerder dan je eigen gekweekte groente vers van de plant opeten. Kijk op de stekertjes wanneer jij jouw MoestuinMaatjes kan oogsten! Vaak is er meer dan 1 oogstmoment mogelijk, dus als jij bijvoorbeeld wat lekkere tomaatjes of peultjes geplukt hebt, laat de plant nog even doorgroeien. Wacht je te lang met oogsten? Dan kan het gaan gebeuren dat planten zoals spinazie in bloei schieten.

Tips voor op je balkon

Ook zonder tuin kun je prima groente, kruiden en bloemen laten groeien. Bijvoorbeeld op je balkon. Dit doe je dan in potten. Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is voor het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel en dat er genoeg voedingsstoffen beschikbaar zijn. Vul de potten met goede potgrond en geef ze een plek in het zonnetje. Als je meerdere potten neerzet, zorg dan dat de kleintjes niet worden overschaduwd door de grote. En let er goed op dat ze op een warme dag niet uitdrogen. Gaten onder in de pot zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan en de planten niet verdrinken.

Wil je meer weten over moestuinieren op je balkon?

Kids en MoestuinMaatjes

Maak van het kweken samen een spel vol uitdagingen en opdrachten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die hun eigen eten laten groeien dit ook veel eerder durven proeven. Samen kweken is dus niet alleen leuk, maar ook gezond!

  • Water geven is een serieuze zaak. Geef de kinderen om de beurt de taak van ‘waterchef’. Die dag moeten zij zorgen dat de plantjes genoeg water krijgen.
  • Naast heerlijke groentes zijn er ook nog de bloemen en…. de insecten die de planten bezoeken. Als de plantjes buiten staan is het een heel erg leuke activiteit om beestjes te gaan tellen. Wil je meer hulp voor kids met het moestuineren? Haal dan gratis de moestuinposter op in de winkel of download 'm hier.

Succes oogsten in jouw moestuin?

Droom jij van die mooie oogst uit je eigen moestuin? Met de hulp van IVN Natuureducatie bereid jij straks de lekkerste gerechten met verse groenten en kruiden uit jouw eigen moestuin. In de online cursus leer je hoe je eenvoudig een kleine moestuin opzet en met goed resultaat kunt oogsten. Je krijgt slimme tips en tricks van IVN-moestuinexperts. Handig voor in je tuin of op je balkon. IVN neemt je stap voor stap mee de moestuin in.