De tuin lenteklaar maken, maar liever niet naar het tuincentrum? Dit kun je wél doen.

  • Onkruid wieden. De lentezon schijnt en dat betekent niet alleen dat in alle parken de krokussen uit de grond komen. Het eerste onkruid laat zich zien en dat verwijder je gemakkelijk met de hand of met een schoffel.
  • Bepaalde plantensoorten, zoals rozen, lavendel en de vlinderstruik, moet je in het voorjaar snoeien. Zo zorg je er juist voor dat ze beter groeien.
  • Voor wie altijd al een moestuin heeft willen beginnen: dit is jouw jaar.
  • Het gras is altijd groener… heb jij dit voorjaar het mooiste gazon? Als de eerste zonnestralen in de lente doorkomen, kun je alweer starten met gras maaien.
  • Altijd al een vijver willen hebben? Begin alvast met plaats maken in de tuin en het graven van een gat. Veel vijvertoebehoren kun je online bestellen. Voor wie al een vijver heeft: begin het seizoen goed en maak de vijverpomp en waterfilter eens goed schoon.
  • Tijd voor de lenteschoonmaak. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Geef het tuinmeubilair een goede schoonmaakbeurt en haal de kussentjes van zolder. Zet eventueel de hogedrukspuit op de terrastegels, verwijder het onkruid wat er tussen groeit en veeg alles mooi strak.
  • En wie dan toch bezig is: lap de ramen. Zodra de zon erop staat zie je pas hoe hard het nodig is. Eindelijk weer vrij uitzicht op jouw lenteklare voor- of achtertuin.

De lente is begonnen! Hoe begin ik aan het lenteklaar maken van mijn tuin?

Het lenteklaar maken van je tuin begint natuurlijk met de zon. Die zorgt ervoor dat alles weer begint te groeien en bloeien. Kom in actie door een klein plannetje te maken waarin je opschrijft wat je dit jaar met jouw tuin zou willen doen. Ga je eindelijk die moestuin beginnen? Een vijver aanleggen? Een nieuwe rozenstruik planten of juist het terras uitbreiden? Heb je dat helder voor ogen, dan kunnen de voorbereidingen – van onkruid wieden tot gaten graven – van start gaan.

 

Hoe begin ik een moestuin?

Of je nou een klein balkon of een enorme tuin hebt: een moestuin kun je overal beginnen. Heb je nog niet zoveel ervaring, begin dan met planten die makkelijk te telen zijn. Voor iemand met weinig ruimte zijn soorten als aardbei, sla en kruiden (oregano, basilicum, tijm en rozemarijn) ideaal omdat ze ook in bakken goed groeien. Voor wie wat meer ruimte heeft zijn courgettes, wortels en radijs fijne soorten om mee te beginnen. Deze groeien goed in de volle grond. Kijk op de verpakking wat het zaai-advies inhoudt en houd zelf het weer in de gaten. Is het nog erg koud? Wacht dan nog met zaaien, of zaai de planten binnen. Zorg voor de juiste grond, geef elk zaadje voldoende ruimte en zaai niet te diep. Teveel mest en teveel water gaan de groei juist tegen. Alles met mate luidt het devies!

Hoe onderhoud ik het best mijn gazon?

Een goed onderhouden gazon vraagt om een aantal regelmatig terugkerende onderhoudsklusjes. Voor de hand liggend maar erg belangrijk: grasmaaien. Maai het gras in zonnige perioden tenminste een keer en indien nodig twee keer per week. Laat het niet te lang groeien, maar maai het ook niet te kort. Dat betekent ongeveer 2.5 cm. Te lang gras laat weinig zonlicht door, waardoor het slecht groeit. Te kort gras daarentegen is te gevoelig voor warm weer waardoor het makkelijk uitdroogt. Bestrooi het gazon twee keer per jaar met gazonmest en pluk handmatig eventueel onkruid tussen het gras uit. Zo ga jij voor het perfecte groen.

Welke planten moet ik snoeien in het voorjaar?
Eigenlijk snoei je alle struiken na de vorst, als het voorjaar begint. Denk hierbij aan vlinderstruiken, rozen en lavendel. Afhankelijk van het soort struik en de leeftijd, snoei je alleen de bloemen of juist gehele takken. Verder is het belangrijk dat je over goed snoeigereedschap beschikt. Denk aan een scherpe, schone snoeischaar en beschermende tuinhandschoenen.

Wat mag ik niet vergeten bij een lenteschoonmaak in de tuin?
De lenteschoonmaak in de tuin kun je zo uitgebreid aanpakken als je zelf wilt. Denk aan het schoonmaken van tuinmeubilair, het reinigen van het terras, onkruid verwijderen tussen de tegels en de stoep vegen. Daarnaast is het wassen van de ramen, deuren en vensterbanken altijd een fijn klusje om gedaan te hebben, evenals het afnemen van plantenbakken en –potten en het reinigen van vijverapparatuur. Naast de schoonmaak kan het aanschaffen van een nieuw kussen op het tuinbankje, een hangmat en een aantal kleurrijke potten je tuin er extra fris uit laten zien.

De tuin doen samen met de kinderen: wat kunnen zij doen?

Het aanleggen van een moestuin en het opruimen en schoonmaken van de tuin zijn leuke klussen om met de kinderen te doen. Ga naar buiten en geef de veilige klusjes aan de kids. Geen enthousiastelingen in huis? Maak er een heitje voor karweitje van! Extra zakgeld voor wie het onkruid tussen de tegels uithaalt, de stoep veegt of het gras maait. De allerkleinsten kunnen helpen met potten vullen met potgrond of het bijvullen van de zandbak.

Da’s pas lente! De lekkerste recepten