Tip 1: Op ons bord

Biologisch, plantaardig, lokaal, vegetarisch: de termen vliegen je om de oren. We willen allemaal zo ‘goed’ mogelijk te eten. Maar wat dat is dat dan, goed eten? In de 6-delige podcastserie Op ons bord laat radio DJ Justin Verkijk namens Albert Heijn zien waar ons eten precies vandaan komt en wat we in de toekomst kunnen verwachten op het gebied van de productie van eten. Van kringlooplandbouw tot kweekvlees.

Tip 2: Brand in het Landhuis

Brand in het Landhuis vertelt het verhaal van grootgrondbezitter Ewald Marggraff die bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven komt. De excentrieke Brabander bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Vijftien jaar na de brand duiken er nog steeds nieuwe verhalen op. Daarop besloot podcastmaker en acteur Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Brand in het Landhuis is een podcastserie waar je in wordt gezogen. Het verhaal laat je tot de laatste aflevering niet meer los en je blijft achter met maar één gevoel: is dit nou wel of niet waargebeurd?

Tip 3: Sport podcast

We weten het. Het is niet makkelijk. Er is geen sport meer op televisie. De voetbalcompetitie ligt stil, atletiekwedstrijden zijn afgelast en grote wielerrondes worden uitgesteld. Zelfs de Olympische Spelen en het EK, waar we ons zo op hebben verheugd, zijn terecht uit veiligheid naar volgend jaar verplaatst. Gelukkig kunnen we nog wel naar sport luisteren. Daarvan is de passende podcast Het geluid van Sport op NPO Radio 1 een mooi voorbeeld. In deze podcast neemt Steven Dalebout (NOS Sport verslaggever) je mee in een onbekende wereld. Iedereen weet hoe sport eruit ziet, maar… hoe klinkt het? Andere fijne sportpodcasts zijn Live Slow Ride Fast, van voormalig wielerheld Laurens ten Dam, en de hardlooppodcast Susy Q&A, gepresenteerd door atlete Susan Krumins. Recent gelanceerd, voor de voetbalfanaten, is Kick-off Eredivisie over het al dan niet stopzetten van de Eredivisie.

 

Tip 4: Krokante leesmap

In deze bij vlagen hilarische podcast van NPO Radio 1 nemen Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen door. Van vrouwenblad tot astrologie-journaal en van omroepmagazine tot sporttijdschrift – alles komt voorbij in De Krokante Leesmap. De makers lezen stukjes voor en beoordelen deze. Af en toe verbaas je je over wat er wordt gepubliceerd in de Nederlandse tijdschriften. Vermakelijk om naar te luisteren, heerlijk als je in de auto zit.

Tip 5: Boeken FM

Voor wie wil luisteren over boeken: Boeken FM. Een sterke literatuurpodcast waar je altijd wat van opsteekt. In deze serie bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman (allen auteur) een actueel, relevant of bijzonder boek. Boeken FM is een samenwerking tussen uitgeverij Das Mag en De Groene Amsterdammer. Onlangs brachten ze een extra aflevering uit in het kader van verplicht thuisblijven. Liever ‘gewoon’ lezen? Bekijk hier onze boekentips!

Tip 6: Wat schenken we vandaag

Voor veel mensen is wijn kopen in de supermarkt een uitdaging. Wat kies je als je keus hebt uit honderden verschillende flessen wit, rood, rosé en mousserend? Je wilt graag de juiste wijn voor het juiste moment kiezen. In de 10-delige podcastserie Wat schenken we vandaag beantwoorden Harold Hamersma en Esmee Langereis (van wijnjaargids De Grote Hamersma) al jouw wijnvragen. Zo vind je een wijn die bij je past én snel de weg in de supermarkt of webshop. Cheers!

Tip 7: Leven zonder stress

Een leven zonder stress, klinkt dat even ontspannen! In de gelijknamige podcast van voormalig 3FM en Radio Veronica-DJ Patrick Kicken worden de meest uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan stress besproken. Angsten, verdriet, burn-outs, maar ook mindfullness, yoga en omgaan met emoties zijn onderwerpen waar hij rustig en duidelijk over weet te vertellen. Op Spotify zijn bijna 300 afleveringen van Leven zonder stress beluisteren.

Tip 8: Nieuws: met het oog op morgen

We kunnen niet ontkennen dat we in deze bijzondere tijden graag goed op de hoogte blijven van het dagelijks nieuws. De podcast NOS Met het Oog op Morgen brengt je een overzicht van het nieuws en een blik in de ochtendkranten. Daarnaast worden de betere journalistieke interviews met mensen in en achter het nieuws uitgelicht en dat alles omlijst door mooie muziek.

Tip 9: Man man man

Onderwerpen die niet altijd even bespreekbaar lijken, maar waar je vast en zeker nieuwsgierig naar bent of meer over wilt leren. In Man, man, man de podcast worden ze besproken. Weliswaar vanuit een mannelijk perspectief, maar evengoed interessant voor vrouwen. Deze podcast is een initiatief van Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren, en is onderdeel van Dag en Nacht. Dit is een platform dat meer interessante Nederlandse podcasts aanbiedt.

Tip 10: Toen was ik 12

In de podcast Toen was ik 12 vertellen volwassenen een verhaal over toen zij 12 waren. Wat maakten zij toen voor bijzonders mee? Onbewust zijn zij onderdeel geworden van wat nu de Nederlandse geschiedenis is. Deze podcast is een initiatief van kinderwetenschapsprogramma Willem Wever. Een leerzame podcast voor kinderen, waarmee ze een kijkje krijgen in de ‘gewone’ Nederlandse geschiedenis, die niet zo heel gewoon blijkt te zijn. Denk aan het bespreken van de vuurwerkramp in Enschede en de vliegramp in de Bijlmer.

Tip 11: Beethoven is meer dan een hond

Juist in deze tijd van thuisblijven heb je uurtjes te over om iets nieuws te leren. Hoe staat het met jouw kennis van klassieke muziek? In de podcast Beethoven is meer dan een hond van NPO Radio 4 leer je alles wat je moet weten over klassieke muziek. Van de componisten tot de etiquette tijdens het bijwonen van een klassiek muziekstuk. Nee, niet klappen tussen de delen.