Cro­que­tas

Kroketten in Spaanse stijl met manchego en serranoham.

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 615 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(31)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
spaans bijgerecht Kroketten in Spaanse stijl met manchego en serranoham. 4 personen
3 31

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt de boter en de extra vierge olijfolie in een grote pan op laag tot halfhoog vuur. Roer er als de boter helemaal gesmolten is lepel voor lepel 75 g bloem door en wacht tussendoor telkens tot het volledig opgelost is. Blijf roeren tot je een mooie dikke pasta hebt. Giet de melk er vervolgens met kleine scheutjes tegelijk bij en blijf roeren zodat u een glad, klontvrij mengsel krijgt. Blijf als alle melk erbij zit nog 2 min. roeren tot de saus goed begint te binden. Breng hem op smaak met een flinke snuf zout en peper, de geraspte nootmuskaat en de kaas. Snijd ondertussen de ham in stukjes. Haal de pan van het vuur, laat het mengsel afkoelen en roer er de stukjes ham door. Dek de pan af met folie en zet de saus 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  2. Zet 3 diepe borden neer: 1 met 50 g bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met het broodkruim. Breng de bloem met een snufje zout en peper op smaak. Stuif wat bloem op uw handen, schep een flinke el van de opgesteven vulling in uw hand en rol er een worstje van. Haal dit achtereenvolgens door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruim.
  3. Vul een middelgrote, zware pan tot halverwege de rand met zonnebloem- of arachideolie en zet hem op hoog vuur. Voeg een klein stukje aardappel toe aan het hete vet. Als het stukje goudbruin en krokant boven komt drijven, is de olie op temperatuur. Schep de croquetas in porties van 4 à 5 voorzichtig met een schuimspaan in de pan en bak ze 2-3 min., of tot ze mooi goudbruin zijn. De temperatuur van de olie is erg belangrijk omdat ze anders smelten en hun vorm verliezen. Laat ze na het bakken heel even op een stuk keukenpapier uitlekken, strooi er een snufje zeezout op en zet direct op tafel.
video

Fri­tu­ren

Instructievideo - 01:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 615 kcal
  • eiwit 16 g
  • koolhydraten 38 g
  • vet 44 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Croquetas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cro­que­tas

1
1
  • 50 g boter
  • 2 el extra vierge olijfolie

Smelt de boter en de extra vierge olijfolie in een grote pan op laag tot halfhoog vuur.

2
2
  • 75 g bloem

Roer er als de boter helemaal gesmolten is lepel voor lepel de bloem door en wacht tussendoor telkens tot het volledig opgelost is.

3
3

Blijf roeren tot je een mooie dikke pasta hebt.

4
4
  • 300 ml melk

Giet de melk er vervolgens met kleine scheutjes tegelijk bij en blijf roeren zodat u een glad, klontvrij mengsel krijgt.

5
5

Blijf als alle melk erbij zit nog 2 min. roeren tot de saus goed begint te binden.

6
6
  • ½ tl nootmuskaat
  • 50 g manchego

Breng hem op smaak met een flinke snuf zout en peper, de geraspte nootmuskaat en de kaas.

7
7
  • 2 plakken serranoham

Snijd ondertussen de ham in stukjes. Haal de pan van het vuur, laat het mengsel afkoelen en roer er de stukjes ham door.

8
8

Dek de pan af met folie en zet de saus 1 uur in de koelkast om op te stijven.

9
9
  • 50 g bloem
  • 1 groot ei
  • 100 g broodkruim

Zet 3 diepe borden neer: 1 met de bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met het broodkruim. Breng de bloem met een snufje zout en peper op smaak.

10
10

Stuif wat bloem op uw handen, schep een flinke el van de opgesteven vulling in uw hand en rol er een worstje van.

11
11

Haal dit achtereenvolgens door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het broodkruim.

12
12
  • 1½ liter zonnebloemolie

Vul een middelgrote, zware pan tot halverwege de rand met zonnebloem- of arachideolie en zet hem op hoog vuur.

13
13

Voeg een klein stukje aardappel toe aan het hete vet. Als het stukje goudbruin en krokant boven komt drijven, is de olie op temperatuur.

Frituren

Instructievideo

01:34 min.

14
14

Schep de croquetas in porties van 4 à 5 voorzichtig met een schuimspaan in de pan en bak ze 2-3 min., of tot ze mooi goudbruin zijn.

15
15

De temperatuur van de olie is erg belangrijk omdat ze anders smelten en hun vorm verliezen.

16
16

Laat ze na het bakken heel even op een stuk keukenpapier uitlekken, strooi er een snufje zeezout op en zet direct op tafel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.