Prach­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met kaas uit de oven

Zelfgemaakte gehaktballetjes zijn het allerlekkerst. Helemaal deze variant met gesmolten mozzarella in tomatensaus.

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 440 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 30 min. wachten
    • 30 min. oventijd
(386)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Zelfgemaakte gehaktballetjes zijn het allerlekkerst. Helemaal deze variant met gesmolten mozzarella in tomatensaus. 8 personen
3 386

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Scheur de ciabatta in stukken en maal in een keukenmachine tot broodkruim. Splits het ei. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Doe de deksel op de pan en fruit het geheel ca. 10 min., of tot de groenten zacht en zoet zijn. Schep af en toe om.
  2. Doe het gehakt, het eigeel, de oregano en het broodkruim in een mengkom en rasp hierboven de gele schil van de citroen. Voeg de nootmuskaat toe met een flinke mespunt zout en peper. Meng alles goed met je handen. Maak je handen iets nat en verdeel dan het mengsel in 4 gelijke delen. Rol er balletjes van. Elk balletje zal ongeveer zo groot zijn als een golfbal. Leg de balletjes op een schaal, bedek met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Haal de deksel van de pan en bak nog 5 min, of tot de groenten goudbruin beginnen te worden. Voeg de tomaatstukjes toe. Giet het water in de pan. Voeg een mespunt zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat 15 min. zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt.
  4. Verwarm ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak hierin de gehaktballetjes 5 min. tot ze rondom goudbruin zijn. Doe dit eventueel in 2 delen.
  5. Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal en spreid uit in een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.
  6. Halveer de cherrytomaten en knijp de zaadjes eruit. Schep de cherrytomaten om met wat zout en peper en een scheutje olie. Verdeel ze over de ovenschaal.
  7. Scheur een stukje van de bol mozzarella af, wikkel in een blaadje basilicum en plaats het tussen 2 gehaktballetjes in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle mozzarella op is.
  8. Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 min., of tot ze gaar en goudbruin zijn en de saus bubbelt.

combinatietip:

Serveer de gehaktballetjes met een een­voudige groene salade en knapperig brood om de saus in te dopen.

video

Hoe moet je bal­le­tjes rol­len?

Allerhande kids - 01:04 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 440 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 370 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Prachtige gehaktballetjes met kaas uit de oven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Prach­ti­ge ge­hakt­bal­le­tjes met kaas uit de oven

1
1
  • 50 g ciabatta's

Scheur de ciabatta in stukken en maal in een keukenmachine tot broodkruim.

2
2
  • 1 rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook

Snipper de ui. Snijd de bleekselderij fijn. Snijd de knoflook fijn.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

3
3
  • 2 el olijfolie

Verwarm een steelpan op middelhoog vuur. Doe een scheut olijfolie, de ui, bleekselderij en knoflook in de pan.

4
4
  • 1 ei

Splits het ei.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

5
5
  • 500 g rundergehakt
  • 500 g gehakt half-om-half
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 citroen

Doe het gehakt, het eigeel, de oregano en het broodkruim in een mengkom en rasp hierboven de gele schil van de citroen.

6
6
  • ½ tl nootmuskaat

Voeg de nootmuskaat toe met een flinke mespunt peper en zout. Meng alles goed met je handen.

7
7

Maak je handen iets nat en verdeel dan het mengsel in 4 gelijke delen. Rol er balletjes van. Elk balletje zal ongeveer zo groot zijn als een golfbal.

8
8

Leg de balletjes op een schaal, bedek met vershoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast.

Tip: Tot dit moment kun je de balletjes een dag van tevoren voorbereiden.

9
9

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

10
10
  • 400 g tomatenblokjes

Haal de deksel van de pan en bak nog 5 min. of tot de groenten goudbruin beginnen te worden. Voeg de tomaatstukjes toe.

11
11
  • 200 ml kraanwater

Giet het water in de pan. Voeg een mespunt zout en peper toe en breng het geheel aan de kook.

12
12

Laat 15 min. zachtjes koken, of tot de saus is ingedikt.

13
13
  • 3 el olijfolie

Verwarm ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur. Doe de olijfolie in de pan en bak hierin de gehaktballetjes 5 min. tot ze rondom goudbruin zijn.

Tip: Doe dit eventueel in 2 delen.

14
14

Schep de tomatensaus in een grote ovenschaal en spreid uit in een gelijkmatige laag. Verdeel de gehaktballetjes over de saus.

15
15
  • 500 g cherrytomaten

Halveer de cherrytomaten en knijp de zaadjes eruit.

16
16
  • 2 el olijfolie

Schep de cherrytomaten om met wat zout en peper en een scheutje olie. Verdeel ze over de ovenschaal.

17
17
  • 1 mozzarella
  • 8 g basilicum

Wikkel een stukje mozzarella in een blaadje basilicum en plaats het tussen 2 gehaktballetjes in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle mozzarella op is.

18
18
  • 50 g boeren belegen kaas

Strooi de geraspte kaas over de gehaktballetjes en bak ze ca. 30 min., of tot ze gaar en goudbruin zijn en de saus bubbelt.

combinatietip:

Serveer de gehaktballetjes met een een­voudige groene salade en knapperig brood om de saus in te dopen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.