Rund­vlees­kro­ket­ten

  • borrelhapje
  • 8 stuks
  • 205 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 45 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(138)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands borrelhapje 8 stuks
3 138

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Breng in een pan het water met het vlees, de bouillontablet en het kruidenbuiltje langzaam aan de kook. Laat het vlees in ca. 1 uur zachtjes gaar worden. Snijd de peterselie heel fijn. Zeef de bouillon boven een maatbeker. Meet 200 ml bouillon af (de rest van bouillon wordt niet gebruikt).
  2. Snijd de stukjes vlees heel klein. Smelt in een pan de boter. Roer de bloem erdoor en verwarm al roerend ca. 2 min. zachtjes. Schenk al roerend de helft van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Roer scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor. Roer het vlees en de peterselie erdoor. Laat nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de saus in een diep bord, laat afkoelen en laat in de koelkast in minstens 2 uur koud worden.
  3. Klop in een diep bord het ei met 2 el water los. Strooi het paneermeel op een plat bord. Snijd het vleesmengsel in 8 punten. Vorm elke portie tot kroket en rol het losjes door het paneermeel. Haal de kroketten vervolgens één voor één goed door het eimengsel en wentel dan door het paneermeel. Schud het overtollig paneermeel eraf. Bewaar de kroketten tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  4. Verhit het frituurvet tot 180 °C. Frituur 4 kroketten tegelijk in ca. 4 min. knapperig bruin. Laat in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Leg op borden elk 2 kroketten.

variatietip:

Garnalen-kaaskroketten: saus maken met 200 ml visfond. Breng op smaak met chilipoeder. Vlees vervangen door 100 g fijngesneden Hollandse garnalen en 75 g geraspte belegen kaas. Peterselie vervangen door 2 eetlepels fijngehakte bieslook en 2 theelepels fijngehakte dille. Vegetarische kerrie-kroketten: Saus maken met 200 ml kruidenbouillon en 1 el kerriepoeder. Vlees vervangen door 175 g Quorn (fijngehakt) en mengsel op smaak brengen met zout. Peterselie vervangen door 2 el fijngehakte koriander. Meng ook 1 el kerriepoeder door het paneermeel.

combinatietip:

Lekker met wit brood, boter en mosterd.

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 205 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 10 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Rundvleeskroketten

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Rund­vlees­kro­ket­ten

1
1
  • 400 ml kraanwater
  • 300 g soepvlees
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon

Breng in een pan het water met het vlees, de bouillontablet en het kruidenbuiltje langzaam aan de kook. Laat het vlees in ca. 1 uur zachtjes gaar worden.

2
2
  • 15 g peterselie

Snijd de peterselie heel fijn. Zeef de bouillon boven een maatbeker. Meet 200 ml bouillon af (rest van bouillon wordt niet gebruikt).

3
3
  • 30 g boter
  • 30 g bloem

Snijd de stukjes vlees heel klein. Smelt in een pan de boter. Roer de bloem erdoor en verwarm al roerend ca. 2 min. zachtjes.

4
4

Schenk al roerend de helft van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat.

5
5

Roer scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor. Roer het vlees en de peterselie erdoor.

6
6
  • ½ tl nootmuskaat

Laat nog ca. 2 min. zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

7
7

Doe de saus in een diep bord, laat afkoelen en laat in de koelkast in minstens 2 uur koud worden.

8
8
  • 1 ei
  • 2 el kraanwater
  • 150 ml paneermeel

Klop in een diep bord het ei met het water los. Strooi het paneermeel op een plat bord.

9
9

Snijd het vleesmengsel in 8 punten. Vorm elke portie tot kroket en rol het losjes door het paneermeel.

10
10

Haal de kroketten vervolgens één voor één goed door het eimengsel en wentel dan door het paneermeel.

11
11

Schud het overtollig paneermeel eraf. Bewaar de kroketten tot gebruik afgedekt in de koelkast.

12
12
  • 2 liter frituurvet of -olie

Verhit het frituurvet tot 180 °C.

13
13

Frituur 4 kroketten tegelijk in ca. 4 min. knapperig bruin. Laat in een vergiet op keukenpapier uitlekken. Leg op borden elk 2 kroketten.

variatietip:

Garnalen-kaaskroketten: saus maken met 200 ml visfond. Breng op smaak met chilipoeder. Vlees vervangen door 100 g fijngesneden Hollandse garnalen en 75 g geraspte belegen kaas. Peterselie vervangen door 2 eetlepels fijngehakte bieslook en 2 theelepels fijngehakte dille. Vegetarische kerrie-kroketten: Saus maken met 200 ml kruidenbouillon en 1 el kerriepoeder. Vlees vervangen door 175 g Quorn (fijngehakt) en mengsel op smaak brengen met zout. Peterselie vervangen door 2 el fijngehakte koriander. Meng ook 1 el kerriepoeder door het paneermeel.

combinatietip:

Lekker met wit brood, boter en mosterd.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.