Chou­crou­te d'alsa­ce

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 520 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 3 u. 5 min. wachten
(80)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht 6 personen
3 80

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukentouw

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de vetspekblokjes in een pan met een dikke bodem zonder olie of boter op heel laag vuur in ca. 45 min. smelten. Roer af en toe. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Laat afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie. Voeg de uien toe aan het spekvet en bak 20 min. op middelhoog vuur, schep regelmatig om. Bak de laatste 5 min. de knoflook mee. Spoel ondertussen de kaasdoek goed uit onder de kraan. Doe de kruidnagels, de peperkorrels, de jeneverbessen en de laurierblaadjes erin en bind dicht met het keukentouw.
  2. Doe de helft van de zuurkool in een hoge pan. Schep het spekvet en de helft van de uien met knoflook erop. Leg daar de hamlappen, het zuurkoolspek en het zakje specerijen op. Bedek met de rest van de zuurkool en de rest van de uien. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven. Voeg de laatste 5 min. de knakworst toe.
  3. Kook ondertussen de aardappelen in 20 min. gaar. Bak de vetspekblokjes in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter in 3 min. opnieuw krokant. Verhit op het laatste moment de grillpan en bak de bacon aan één kant 1 min.
  4. Verdeel het zuurkoolmengsel over 6 borden. Trek de hamlappen los met een vork. Verwijder het zakje specerijen. Snijd het zuurkoolspek in plakken en verdeel met de hamlappen, de knakworst en de bacon over de zuurkool. Schep de aardappelen erbij en bestrooi met de vetspekblokjes.

Tip:

U kunt de zuurkool 1 dag van tevoren bereiden. Warm op in ca. 30 min. in een schaal afgedekt met aluminiumfolie in een oven van 160 °C. Schep tussentijds om.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 49 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Choucroute d'alsace

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Chou­crou­te d'alsa­ce

1
1
  • 250 g vetspekblokjes

Laat de vetspekblokjes in een pan met een dikke bodem zonder olie of boter op heel laag vuur in ca. 45 min. smelten. Roer af en toe.

2
2

Schep ze met een schuimspaan op een bord. Laat afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie.

3
3
  • 6 uien
  • 2 knoflook

Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Voeg de uien toe aan het spekvet en bak 20 min. op middelhoog vuur, schep regelmatig om.

4
4

Bak de laatste 5 min. de knoflook mee. Spoel ondertussen de kaasdoek goed uit onder de kraan.

5
5
  • 8 kruidnagels
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl jeneverbes
  • 6 laurierblaadjes

Doe de kruidnagels, de peperkorrels, de jeneverbessen en de laurierblaadjes erin en bind dicht met het keukentouw.

6
6
  • 1 zak zuurkool

Doe de helft van de zuurkool in een hoge pan. Schep het spekvet en de helft van de uien met knoflook erop.

7
7
  • 250 g hamlappen
  • 200 g zuurkoolspek
  • 1 zak zuurkool

Leg daar de hamlappen, het zuurkoolspek en het zakje specerijen op. Bedek met de rest van de zuurkool en de rest van de uien.

8
8
  • 1 fles witte wijn
  • 200 g knakworsten

Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat op heel laag vuur 2 1/2 uur stoven. Voeg de laatste 5 min. de knakworst toe

9
9
  • 1 kg aardappel

Kook ondertussen de aardappelen in 20 min. gaar. Bak de vetspekblokjes in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter in 3 min. opnieuw krokant.

10
10
  • 150 g bakbacon

Verhit op het laatste moment de grillpan en bak de bacon aan één kant 1 min.

11
11

Verdeel het zuurkoolmengsel over 6 borden. Trek de hamlappen los met een vork. Verwijder het zakje specerijen.

12
12

Snijd het zuurkoolspek in plakken en verdeel met de hamlappen, de knakworst en de bacon over de zuurkool.

13
13

Schep de aardappelen erbij en bestrooi met de vetspekblokjes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.