Lim­burgs zuur­vlees

Eerder zoet dan zuur dit gerecht: het zuur van de azijn wordt overstemd door de zoete appelstroop en peperkoek.

(473)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Eerder zoet dan zuur dit gerecht: het zuur van de azijn wordt overstemd door de zoete appelstroop en peperkoek. 4 personen
3 473

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is. Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin. Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.
  2. Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout.

combinatietip:

Het zuur van de azijn die in Limburgs zuurvlees wordt gebruikt, wordt gecompenseerd door de friszoete appelstroop en de kruidige smaak van de ontbijtkoek, die ook de jus bindt. Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten.

video

Ui snip­pe­ren

Instructievideo - 00:52 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 440 kcal
  • eiwit 32 g
  • koolhydraten 22 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: 12 maanden Lekker Eten

Limburgs zuurvlees

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Lim­burgs zuur­vlees

1
1
  • 600 g runderriblappen

Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout.

2
2
  • 25 g boter

Verhit de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken.

3
3

Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is.

4
4

Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin.

5
5
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 100 ml kraanwater

Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees.

6
6
  • 4 blaadjes laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 3 blaadjes kruidnagels

Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.

7
7
  • 4 uien
  • 25 g boter

Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

8
8
  • 2 sneetjes ontbijtkoek

Snijd de ontbijtkoek in blokjes.

9
9
  • 4 el appelstroop

Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe.

10
10
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker

Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout.

combinatietip:

Het zuur van de azijn die in Limburgs zuurvlees wordt gebruikt, wordt gecompenseerd door de friszoete appelstroop en de kruidige smaak van de ontbijtkoek, die ook de jus bindt. Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.