Ham­lap­pen uit de oven

(91)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
3 91

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • braadslee of ovenschaal (30 x 35 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in 10 stukken. Bestrooi de hamlappen met peper en eventueel zout. Strooi de bloem op een bord. Haal het vlees door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit in een koekenpan steeds een scheutje olie en bak de hamlappen in 2-3 porties goudbruin aan. Neem het vlees uit de pan en leg het dakpansgewijs in de braadslede. Steek de laurierblaadjes ertussen. Snijd de ui in ringen. Fruit de uiringen in het bakvet en verdeel ze over het vlees. Schenk de wijn erbij en dek de braadslede af met aluminiumfolie.
  3. Stoof de hamlappen in de voorverwarmde oven in ca. 45 min. gaar. Neem de hamlappen met de ui uit de braadslede en houd ca. 400 g warm. Laat de rest afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Zet de braadslede op het vuur. Laat het stoofvocht tot de gewenste dikte inkoken (of schenk het vocht in een steelpan). Breng op smaak met peper en eventueel zout. Leg 4 hamlappen op een schaal en verdeel er de ui met de saus over.

bereidingstip:

Dag 2: De hamlappen die u overhoudt, snijdt u de volgende dag in stukken. Hiervan maakt u supersnelle 15-min. saté voor 4 pers. Pers 2 tenen knoflook. Verwarm 250 g pindakaas met 300 ml water, de knoflook, 2 el ketjap, 1 el donkere basterdsuiker en 1 tl sambal manis op laag vuur en roer tot een gladde saus. Snijd 400 g hamlappen (van dag 1) in blokjes en rijg ze aan satéstokjes. Verwarm ze 5 min. in de saus. Meng 300 g gesneden spitskool met 2 el halfvolle slasaus en 2 el seroendeng. Serveer de saté met saus en geef er de koolsalade en komkommer in plakjes bij. Lekker met rijst.

bereidingstip:

Dag 3: Het laatste restje hamlappen snijdt u in hele kleine stukken en verwerk je in een ragout bij de lunch voor 4 pers. Smelt 50 g boter en voeg 40 g bloem toe; laat 2 min. zachtjes garen. Schenk langzaam en al kloppend met een garde 250 ml afgekoelde vleesbouillon (van tablet) erbij en roer tot een gladde, gebonden ragout. Voeg de resterende 200 g in stukken gesneden hamlap en 2 el crème fraîche toe. Verwarm de ragout nog een paar min. op laag vuur en breng op smaak met peper en zout. Serveer de vleesragout in een ovenwarm pasteibakje of bij brood. Lekker met wortelsalade.

variatietip:

Roer 1 el appelstroop met een in blokjes gesneden plak gemberkoek door het stoofvocht en laat op matig vuur oplossen tot een volle gebonden saus met een rijk zoet accent.

combinatietip:

Lekker met gebakken aardappelen en geroerbakte spitskool.

video

Pa­ne­ren

Instructievideo - 00:49 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 365 kcal
  • eiwit 35 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 21 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Hamlappen uit de oven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ham­lap­pen uit de oven

1
1
  • 1 kg hamlap
  • 5 el bloem

Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in 10 stukken. Bestrooi de hamlappen met peper en eventueel zout. Strooi de bloem op een bord.

2
2

Haal het vlees door de bloem en klop de overtollige bloem eraf.

3
3

Verwarm de oven voor op 200 °C.

4
4
  • 6 el olijfolie

Verhit in een koekenpan steeds een scheutje olie en bak de hamlappen in 2-3 porties goudbruin aan.

5
5
  • 6 laurierblaadjes

Neem het vlees uit de pan en leg het dakpansgewijs in de braadslede. Steek de laurierblaadjes ertussen.

6
6
  • 4 uien
  • 500 ml witte wijn

Snijd de ui in ringen. Fruit de uiringen in het bakvet en verdeel ze over het vlees. Schenk de wijn erbij en dek de braadslede af met aluminiumfolie.

7
7

Stoof de hamlappen in de voorverwarmde oven in ca. 45 min. gaar. Neem de hamlappen met de ui uit de braadslede en houd ca. 400 g warm.

8
8

Laat de rest afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Zet de braadslede op het vuur.

9
9

Laat het stoofvocht tot de gewenste dikte inkoken (of schenk het vocht in een steelpan). Breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10

Leg 4 hamlappen op een schaal en verdeel er de ui met de saus over.

bereidingstip:

Dag 2: De hamlappen die u overhoudt, snijdt u de volgende dag in stukken. Hiervan maakt u supersnelle 15-min. saté voor 4 pers. Pers 2 tenen knoflook. Verwarm 250 g pindakaas met 300 ml water, de knoflook, 2 el ketjap, 1 el donkere basterdsuiker en 1 tl sambal manis op laag vuur en roer tot een gladde saus. Snijd 400 g hamlappen (van dag 1) in blokjes en rijg ze aan satéstokjes. Verwarm ze 5 min. in de saus. Meng 300 g gesneden spitskool met 2 el halfvolle slasaus en 2 el seroendeng. Serveer de saté met saus en geef er de koolsalade en komkommer in plakjes bij. Lekker met rijst.

bereidingstip:

Dag 3: Het laatste restje hamlappen snijdt u in hele kleine stukken en verwerk je in een ragout bij de lunch voor 4 pers. Smelt 50 g boter en voeg 40 g bloem toe; laat 2 min. zachtjes garen. Schenk langzaam en al kloppend met een garde 250 ml afgekoelde vleesbouillon (van tablet) erbij en roer tot een gladde, gebonden ragout. Voeg de resterende 200 g in stukken gesneden hamlap en 2 el crème fraîche toe. Verwarm de ragout nog een paar min. op laag vuur en breng op smaak met peper en zout. Serveer de vleesragout in een ovenwarm pasteibakje of bij brood. Lekker met wortelsalade.

variatietip:

Roer 1 el appelstroop met een in blokjes gesneden plak gemberkoek door het stoofvocht en laat op matig vuur oplossen tot een volle gebonden saus met een rijk zoet accent.

combinatietip:

Lekker met gebakken aardappelen en geroerbakte spitskool.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.