Ci­troen­koek­jes

Met geraspte citrusschil als natuurlijke smaakmaker.

  • nagerecht
  • 10 stuks
  • 215 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 30 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(70)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Met geraspte citrusschil als natuurlijke smaakmaker. 10 stuks
4 70

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller
  • siliconenbakvorm haas
  • uitsteekvormpjes
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Bewaar het sap. Doe het bakmeel, de boter, de suiker, het ei, het citroenrasp en een mespunt zout in een kom en kneed snel tot een soepel deeg. Laat afgedekt 30 min. in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg op een met bloem bestoven snijplank uit tot 1/2 cm dik.
  3. Leg de siliconenbakvorm met de open kant op het deeg en snijd met een mesje langs de rand. Snijd van het deeg, nu in de vorm van een haas, nog een randje van 1/2 cm af zodat het in de bakvorm past. Leg het in de bakvorm. Steek uit de rest van het deeg met de uitsteekvormpjes paasfiguurtjes of rol het deeg tot een worst en snijd daar plakken van.
  4. Leg de paashaasvorm en de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 12-15 min. gaar en goudbruin. Laat de koekjes en de paashaas (in de vorm) afkoelen.

variatietip:

1. Ook leuk: rozijnen als oogjes, amandelen als hazentanden, gemalen kokos als vachtje, halve rotella's (opgerolde dropveters) als snorharen, smarties voor neusjes en staartjes en pompoenpitten als 'handjes'.

variatietip:

2. Pers 1 citroen uit. Roer 2 el citroensap door 125 g poedersuiker tot een stroperig glazuur. Voeg wat citroensap toe als het glazuur te dik is of wat poedersuiker als het te dun is. Versier de koekjes ermee.

variatietip:

3. Breek 1 reep witte of melkchocolade (100 g) in stukjes in een metalen kom of pan. Hang deze boven een pan kokend water. Laat de chocolade smelten, roer af en toe. Bestrijk de koekjes ermee.

video

Deeg ma­ken

Instructievideo - 01:24 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 215 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Citroenkoekjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ci­troen­koek­jes

1
1
  • 1 citroen
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g boter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 ei

Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Bewaar het sap. Doe het bakmeel, de boter, de suiker, het ei, het citroenrasp en een mespunt zout in een kom en kneed snel tot een soepel deeg. Laat afgedekt 30 min. in de koelkast rusten.

2
2

Verwarm de oven voor op 180 °C.

3
3
  • 2 el bloem om te bestuiven

Rol het deeg op een met bloem bestoven snijplank uit tot 1/2 cm dik.

4
4

Leg de siliconenbakvorm met de open kant op het deeg en snijd met een mesje langs de rand. Snijd van het deeg, nu in de vorm van een haas, nog een randje van 1/2 cm af zodat het in de bakvorm past. Leg het in de bakvorm.

5
5

Steek uit de rest van het deeg met de uitsteekvormpjes paasfiguurtjes of rol het deeg tot een worst en snijd daar plakken van.

6
6

Leg de paashaasvorm en de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 12-15 min. gaar en goudbruin. Laat de koekjes en de paashaas (in de vorm) afkoelen.

variatietip:

1. Ook leuk: rozijnen als oogjes, amandelen als hazentanden, gemalen kokos als vachtje, halve rotella's (opgerolde dropveters) als snorharen, smarties voor neusjes en staartjes en pompoenpitten als 'handjes'.

variatietip:

2. Pers 1 citroen uit. Roer 2 el citroensap door 125 g poedersuiker tot een stroperig glazuur. Voeg wat citroensap toe als het glazuur te dik is of wat poedersuiker als het te dun is. Versier de koekjes ermee.

variatietip:

3. Breek 1 reep witte of melkchocolade (100 g) in stukjes in een metalen kom of pan. Hang deze boven een pan kokend water. Laat de chocolade smelten, roer af en toe. Bestrijk de koekjes ermee.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.