Ci­trus-tul­band

Een absolute blikvanger op tafel, deze feesttaart met frisse vruchtjes.

  • nagerecht
  • 10 personen
  • 615 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 1 u. 25 min. oventijd
(10)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Een absolute blikvanger op tafel, deze feesttaart met frisse vruchtjes. 10 personen
3 10

Ingrediënten

Keukenspullen
  • mixer
  • springvorm met tulbandinzetstuk (Ø 23 cm)
  • sateprikker
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de groene schil van de limoenen en pers 1 vrucht uit. Laat de mandarijn uitlekken en vang de siroop op. Klop met een mixer de boter, basterdsuiker en het limoenrasp luchtig. Voeg een voor een 5 eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige door het beslag is geklopt.
  2. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel samen met de kokos, kokosmelk en mandarijnpartjes luchtig erdoorheen. Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Schep in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar. Prik met de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  3. Neem uit de oven en laat 15 min. afkoelen. Keer de tulband op een bord en laat in 2 uur helemaal afkoelen.
  4. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snijd de laatste limoen en de sinaasappel in plakjes van 3 mm dik. Kook 1 min. in het water (blancheren), neem met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen in een kom met ijswater. Schep in een vergiet en laat uitlekken. Werk voorzichtig, zodat de plakjes niet kapot gaan.
  5. Verwarm ondertussen in een pan het water met de suiker. Roer tot alle suiker is opgelost. Voeg de citrusplakjes voorzichtig toe en laat tegen de kook aan 45 min. konfijten. Het water mag niet koken of verkleuren. Neem de citrusplakjes met een vork uit de pan, houd 1 el suikerwater achter en laat ze op een rooster 15 min. uitlekken.
  6. Verwarm de oven voor op 120 °C. Leg de citrusplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in het midden van de oven ca. 45 min. drogen (tot ze net niet bruin kleuren).
  7. Splits het laatste ei. Roer het eiwit los met 2 tl limoensap, het achtergehouden suikerwater en wat zout. Voeg in delen en al roerend de poedersuiker toe. Het glazuur moet dik, maar wel vloeibaar zijn.
  8. Schenk het glazuur over de tulband, zodat het de tulband gedeeltelijk bedekt. Decoreer met het gekonfijte citrusfruit.

Tip:

Fruit konfijten is een ouderwetse methode om fruit te conserveren. Het kost veel tijd, maar gelukkig kun je het een paar dagen van tevoren bereiden. Bewaar het gekonfijte fruit in een afgesloten plastic bakje buiten de koelkast.

bewaartip:

Je kunt deze taart tot 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast

dieettip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

video

Al­ler­han­de lo­ves ci­trus-tul­band

Allerhande loves - 01:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 615 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 94 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 330 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Citrus-tulband

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ci­trus-tul­band

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 2 limoenen

Rasp de groene schil van de limoenen en pers 1 vrucht uit.

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

3
3
  • 312 g mandarijnpartjes op lichte siroop
  • 75 g boter
  • 300 g basterdsuiker

Laat de mandarijn uitlekken en vang de siroop op. Klop met een mixer de boter, basterdsuiker en het limoenrasp luchtig.

4
4
  • 5 eieren

Voeg een voor een de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige door het beslag is geklopt.

5
5
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 110 g geraspte kokos
  • 300 ml kokosmelk

Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel samen met de kokos, kokosmelk en mandarijnpartjes luchtig erdoorheen.

6
6
  • ½ el olie om in te vetten
  • ½ el bloem om te bestuiven

Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Schep in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 min. gaar.

7
7

Prik met de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

8
8

Neem uit de oven en laat 15 min. afkoelen. Keer de tulband op een bord en laat in 2 uur helemaal afkoelen.

9
9
  • 1 limoen
  • 1 sinaasappel

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snijd de limoen en de sinaasappel in plakjes van 3 mm dik.

10
10

Kook de citrusplakjes 1 min. in het water (blancheren), neem met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen in een kom met ijswater.

11
11

Schep de citrusplakjes in een vergiet en laat uitlekken. Werk voorzichtig, zodat de plakjes niet kapot gaan.

12
12
  • 500 ml kraanwater
  • 500 g suiker

Verwarm ondertussen in een pan het water met de suiker. Roer tot alle suiker is opgelost.

13
13

Voeg de citrusplakjes voorzichtig toe en laat tegen de kook aan 45 min. konfijten. Het water mag niet koken of verkleuren.

14
14

Neem het citrusfruit met een vork uit de pan, houd 1 el suikerwater achter, en laat ze op een rooster 15 min. uitlekken.

15
15

Verwarm de oven voor op 120 °C.

16
16

Leg de citrusplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in het midden van de oven ca. 45 min. drogen (tot ze net niet bruin kleuren).

17
17
  • 1 ei

Splits het ei. Roer het eiwit los met 2 tl limoensap, het achtergehouden suikerwater en wat zout.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

18
18
  • 200 g poedersuiker

Voeg in delen en al roerend de poedersuiker toe. Het glazuur moet dik, maar wel vloeibaar zijn.

19
19

Schenk het glazuur over de tulband, zodat het de tulband gedeeltelijk bedekt. Decoreer met het gekonfijte citrusfruit.

bewaartip:

Je kunt deze taart tot 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast

dieettip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.