Stap-voor-stap wie­ner­schnit­zel

(45)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 4 personen
3 45

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • deegroller

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Leg de schnitzels één voor één tussen twee velletjes plasticfolie en maak platter door er met een deegroller voorzichtig op te slaan. Snijd de citroen in plakjes (1 per persoon) en knijp de rest van de citroen uit boven de schnitzels. Wrijf de schnitzels in met peper en zout en laat even liggen.
  2. Strooi de bloem op een plat bord. Klop in een diep bord de eieren met een vork los en strooi paneermeel op een derde bord. Haal de schnitzels één voor één door de bloem, wentel dan door het ei. Druk vervolgens aan beide kanten in de paneermeel. Schud het overtollige paneermeel eraf. Leg de schnitzels op een schaal.
  3. Verhit de olie en de boter in een koekenpan. Leg de schnitzels in een pan en bak de onderkant in 3-4 min. knapperig bruin. Keer voorzichtig en bak ook de andere kant in 3-4 min. goudbruin. Houd warm in een oven van 175 °C. Bak de overige schnitzels op dezelfde manier. Leg de schnitzels op warme borden en garneer met een een plakje citroen en een plukje peterselie.

variatietip:

Mexicaanse visschnitzels: ook van visfilets kunnen schnitzels worden gemaakt. Bereid ze volgens het basisrecept, maar sla de visfilets niet plat. Meng voor extra smaak wat Mexicaanse kruiden, (chili)peper en zout door de bloem. Vervang de paneermeel door in de keukenmachine fijngemalen tortillachips. Serveer de visschnitzels met een pikante salsa van blokjes tomaat, tabasco, citroensap, zout en verse koriander. Lekker met gepofte aardappels.

variatietip:

Kalkoenschnitzels met rauwe ham: maak minischnitzels van kalkoenmedaillons. Sla ze plat volgens het basisrecept, kruid ze behalve met citroensap, peper en zout ook met wat gedroogde Italiaanse kruiden. Wentel ze door een mengsel van gelijke delen bloem en zeer fijngeraspte pittige kaas (bijv. grana padano) en vervolgens volgens het basisrecept door losgeklopt ei en paneermeel. Bak de kalkoenschnitzels in olijfolie. Strooi er op het bord dunne reepjes krokant gebakken rauwe ham over. Lekker bij spaghetti met tomatensaus.

variatietip:

De echte wienerschnitzel wordt vaak gemaakt met zelfgemaakt paneermeel. Daarvoor wordt oud brood in blokjes gesneden en op een bakplaat in een warme oven van 150 °C geroosterd tot het goudbruin en droog is. Daarna wordt het hard geworden brood fijngemalen in de keukenmachine. Je kunt het brood ook fijnmalen in een plastic zak door er met een deegroller over te rollen. Hetzelfde effect krijg je als je beschuiten verkruimelt. Mediterrane cordon bleu: een 'cordon bleu' is een dubbelgevouwen gepaneerde schnitzel gevuld met ham en kaas. Oorspronkelijk werd hier Zwitserse emmentaler kaas voor gebruikt, maar er zijn talloze combinaties mogelijk. Beleg de platgeslagen schnitzels bijvoorbeeld met rauwe ham en zachte of Hollandse geitenkaas. Strooi er wat oregano over en vouw de schnitzels dubbel. Paneer ze volgens het basisrecept. Bak ze in olijfolie en serveer ze met een grove tapenade van zwarte olijven en blokjes tomaat. Lekker met ravioli.

combinatietip:

Lekker met gebakken aardappels en een frisse salade.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Stap-voor-stap wienerschnitzel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Stap-voor-stap wie­ner­schnit­zel

1
1
  • 4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels

Leg de schnitzels één voor één tussen twee velletjes plasticfolie en maak platter door er met een deegroller voorzichtig op te slaan.

2
2
  • 1 citroen

Snijd de citroen in 4 plakjes en knijp de rest van de citroen uit boven de schnitzels. Wrijf de schnitzels in met peper en zout en laat even liggen.

3
3
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 200 g paneermeel

Strooi de bloem op een plat bord. Klop in een diep bord de eieren met een vork los en strooi paneermeel op een derde bord.

4
4

Haal de schnitzels één voor één door de bloem, wentel dan door het ei. Druk vervolgens aan beide kanten in de paneermeel.

5
5
  • 100 ml olie
  • 25 g boter

Schud het overtollige paneermeel eraf. Leg de schnitzels op een schaal. Verhit de olie en de boter in een koekenpan.

6
6

Leg de schnitzels in een pan en bak de onderkant in 3-4 min. knapperig bruin. Keer voorzichtig en bak ook de andere kant in 3-4 min. goudbruin.

7
7

Houd warm in een oven van 175 °C. Bak de overige schnitzels op dezelfde manier.

8
8
  • 4 takjes peterselie

Leg de schnitzels op warme borden en garneer met een een plakje citroen en een plukje peterselie.

variatietip:

Mexicaanse visschnitzels: ook van visfilets kunnen schnitzels worden gemaakt. Bereid ze volgens het basisrecept, maar sla de visfilets niet plat. Meng voor extra smaak wat Mexicaanse kruiden, (chili)peper en zout door de bloem. Vervang de paneermeel door in de keukenmachine fijngemalen tortillachips. Serveer de visschnitzels met een pikante salsa van blokjes tomaat, tabasco, citroensap, zout en verse koriander. Lekker met gepofte aardappels.

variatietip:

Kalkoenschnitzels met rauwe ham: maak minischnitzels van kalkoenmedaillons. Sla ze plat volgens het basisrecept, kruid ze behalve met citroensap, peper en zout ook met wat gedroogde Italiaanse kruiden. Wentel ze door een mengsel van gelijke delen bloem en zeer fijngeraspte pittige kaas (bijv. grana padano) en vervolgens volgens het basisrecept door losgeklopt ei en paneermeel. Bak de kalkoenschnitzels in olijfolie. Strooi er op het bord dunne reepjes krokant gebakken rauwe ham over. Lekker bij spaghetti met tomatensaus.

variatietip:

De echte wienerschnitzel wordt vaak gemaakt met zelfgemaakt paneermeel. Daarvoor wordt oud brood in blokjes gesneden en op een bakplaat in een warme oven van 150 °C geroosterd tot het goudbruin en droog is. Daarna wordt het hard geworden brood fijngemalen in de keukenmachine. Je kunt het brood ook fijnmalen in een plastic zak door er met een deegroller over te rollen. Hetzelfde effect krijg je als je beschuiten verkruimelt. Mediterrane cordon bleu: een 'cordon bleu' is een dubbelgevouwen gepaneerde schnitzel gevuld met ham en kaas. Oorspronkelijk werd hier Zwitserse emmentaler kaas voor gebruikt, maar er zijn talloze combinaties mogelijk. Beleg de platgeslagen schnitzels bijvoorbeeld met rauwe ham en zachte of Hollandse geitenkaas. Strooi er wat oregano over en vouw de schnitzels dubbel. Paneer ze volgens het basisrecept. Bak ze in olijfolie en serveer ze met een grove tapenade van zwarte olijven en blokjes tomaat. Lekker met ravioli.

combinatietip:

Lekker met gebakken aardappels en een frisse salade.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.