Ge­vul­de kal­koen stap-voor-stap

Een gevulde kalkoen bereiden, is best een klusje. Zo lukt het iedereen!

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 580 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 3 u. 30 min. wachten
(201)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Een gevulde kalkoen bereiden, is best een klusje. Zo lukt het iedereen! 6 personen
3 201

Ingrediënten

Keukenspullen
  • cocktailprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Vulling maken: Snijd en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de salieblaadjes fijn. Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Verwijder het vel van de braadworsten. Braad het gehakt in een koekenpan rul met de ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Voeg het ei en de broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.
  2. Vullen en braden: Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees. Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. Meng de peper en eventueel zout en wrijf de kalkoen hiermee rondom in.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur goudbruin en gaar.
  5. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten. Maak intussen de jus of saus (zie garnering). Snij de kalkoen aan tafel aan.

combinatietip:

Tips met restjes kalkoen: Laat restjes kalkoenvlees snel afkoelen en vries ze direct in. Je kunt ze dan later (binnen een maand) gebruiken in pastasaus, soep of ragout. In de koelkast blijven restjes kalkoenvlees nog twee dagen goed. Maak de volgende dag bijvoorbeeld: Kalkoenwraps: Roerbak Mexicaanse groenten (diepvries, pak à 450 g) met in stukjes gesneden kalkoen. Breng het mengsel op smaak met zout, chilipoeder en verse koriander. Vul er warme tortilla's mee. Kalkoentoast: Rooster stukken gehalveerde ciabatta onder de grill bruin en krokant. Pureer 1 gekookt bietje (uit pot) met een kleine pot mayonaise en enkele el rode-wijnazijn en breng op smaak met zout, peper en geraspte mierikswortel. Beleg de ciabatta royaal met sla en kalkoenborst en schep er de pittige bietjesmayonaise op. Kalkoenavocado: Meng reepjes kalkoenvlees met mayonaise, mosterd en fijngeknipte tuinkers. Vul er gehalveerde avocado's mee.

combinatietip:

Extra bruin en krokant: Bestrijk het vel van de kalkoen de laatste 15 minuten met wat vloeibare honing, daarvan wordt het extra bruin en krokant. Lukt het bruinen in de oven niet goed, schuif de kalkoen dan op een bakplaat nog 5 minuten onder de grill. Een vulling maken voor de kalkoen is niet per se nodig, maar vul de holte in dat geval wel met wat smaakmakers. Plakjes citroen of sinaasappel, partjes ui, knoflook of verse kruiden als tijm en rozemarijn geven tijdens het roosteren extra aroma aan het vlees. Schuif ook wat smaakmakers onder het vel, dat bij de nek eerst voorzichtig met de vingers van het vlees is losgemaakt. Bijvoorbeeld een kastanjevulling: Maal 4 ontkorste sneetjes oud witbrood in de keukenmachine tot kruim. Bak in een hapjespan half duobakje spekreepjes krokant. Bak 4 gesnipperde sjalotten (of 1 ui) de laatste minuten mee. Voeg de inhoud van 1 blik kastanjepuree en 2 el rode port of wijn toe. Verkruimel 50 gram walnoten boven de pan en meng ze met het broodkruim door de kastanjepuree. Laat de vulling afkoelen.

combinatietip:

Lekker met: Ciderjus: Schep eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 400 ml cider in. Roer goed met een spatel om de aanbaksels los te maken. Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 1 pot gevogeltefond (380 ml) toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken. Breng op smaak met zout en peper en schenk de ciderjus in een voorverwarmde sauskom. Of met: Cranberrysaus: Schep, wanneer de kalkoen gaar is, eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 1 pot gevogeltefond (380 ml) in. Roer goed met een houten lepel om de aanbaksels los te maken. Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 200 ml sinaasappelsap toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken. Roer 3-4 el cranberrycompote (zelfgemaakt of uit pot, 350 g) door de saus. Breng op smaak met zout en peper en schenk de cranberryjus in een voorverwarmde sauskom.

serveertip:

Serveer er in de oven gebakken aardappelpuree bij en spruitjes of sperziebonen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 580 kcal
  • eiwit 49 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 475 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde kalkoen stap-voor-stap

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de kal­koen stap-voor-stap

1
1
  • 20 g verse salieblaadjes

Vulling maken: Snijd en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de salieblaadjes fijn.

2
2
  • 6 oud witbrood

Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Verwijder het vel van de braadworsten.

3
3

Braad het gehakt in een koekenpan rul met de ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen.

4
4
  • 1 ei

Voeg het ei en de broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.

5
5
  • 1 kalkoen

Vullen en braden: Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier.

6
6

Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit).

7
7

Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees.

8
8

Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker.

9
9

Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast.

10
10

Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur.

11
11

Meng de peper en eventueel zout en wrijf de kalkoen hiermee rondom in.

12
12

Verwarm de oven voor op 200 °C.

13
13
  • 2 el olie

Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in.

14
14

Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet.

15
15

Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen.

16
16

Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur goudbruin en gaar.

17
17

Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.

18
18

Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden.

19
19

Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken.

20
20

De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan.

21
21

Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten.

22
22

Maak intussen de jus of saus (zie garnering). Snij de kalkoen aan tafel aan.

combinatietip:

Tips met restjes kalkoen: Laat restjes kalkoenvlees snel afkoelen en vries ze direct in. Je kunt ze dan later (binnen een maand) gebruiken in pastasaus, soep of ragout. In de koelkast blijven restjes kalkoenvlees nog twee dagen goed. Maak de volgende dag bijvoorbeeld: Kalkoenwraps: Roerbak Mexicaanse groenten (diepvries, pak à 450 g) met in stukjes gesneden kalkoen. Breng het mengsel op smaak met zout, chilipoeder en verse koriander. Vul er warme tortilla's mee. Kalkoentoast: Rooster stukken gehalveerde ciabatta onder de grill bruin en krokant. Pureer 1 gekookt bietje (uit pot) met een kleine pot mayonaise en enkele el rode-wijnazijn en breng op smaak met zout, peper en geraspte mierikswortel. Beleg de ciabatta royaal met sla en kalkoenborst en schep er de pittige bietjesmayonaise op. Kalkoenavocado: Meng reepjes kalkoenvlees met mayonaise, mosterd en fijngeknipte tuinkers. Vul er gehalveerde avocado's mee.

combinatietip:

Extra bruin en krokant: Bestrijk het vel van de kalkoen de laatste 15 minuten met wat vloeibare honing, daarvan wordt het extra bruin en krokant. Lukt het bruinen in de oven niet goed, schuif de kalkoen dan op een bakplaat nog 5 minuten onder de grill. Een vulling maken voor de kalkoen is niet per se nodig, maar vul de holte in dat geval wel met wat smaakmakers. Plakjes citroen of sinaasappel, partjes ui, knoflook of verse kruiden als tijm en rozemarijn geven tijdens het roosteren extra aroma aan het vlees. Schuif ook wat smaakmakers onder het vel, dat bij de nek eerst voorzichtig met de vingers van het vlees is losgemaakt. Bijvoorbeeld een kastanjevulling: Maal 4 ontkorste sneetjes oud witbrood in de keukenmachine tot kruim. Bak in een hapjespan half duobakje spekreepjes krokant. Bak 4 gesnipperde sjalotten (of 1 ui) de laatste minuten mee. Voeg de inhoud van 1 blik kastanjepuree en 2 el rode port of wijn toe. Verkruimel 50 gram walnoten boven de pan en meng ze met het broodkruim door de kastanjepuree. Laat de vulling afkoelen.

combinatietip:

Lekker met: Ciderjus: Schep eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 400 ml cider in. Roer goed met een spatel om de aanbaksels los te maken. Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 1 pot gevogeltefond (380 ml) toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken. Breng op smaak met zout en peper en schenk de ciderjus in een voorverwarmde sauskom. Of met: Cranberrysaus: Schep, wanneer de kalkoen gaar is, eventueel overtollig braadvet uit de braadslede en schenk er 1 pot gevogeltefond (380 ml) in. Roer goed met een houten lepel om de aanbaksels los te maken. Giet de jus (via een zeef) in een steelpan, voeg 200 ml sinaasappelsap toe en laat de jus op hoog vuur tot de helft inkoken. Roer 3-4 el cranberrycompote (zelfgemaakt of uit pot, 350 g) door de saus. Breng op smaak met zout en peper en schenk de cranberryjus in een voorverwarmde sauskom.

serveertip:

Serveer er in de oven gebakken aardappelpuree bij en spruitjes of sperziebonen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.