Ge­vul­de kal­koen

Turkey time! Vul deze flinke vogel met zoete appel en cranberry’s.

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 525 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 2 u. 21 min. oventijd
(331)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans hoofdgerecht Turkey time! Vul deze flinke vogel met zoete appel en cranberry’s. 8 personen
3 331

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • 4 cocktailprikkers
  • braadslee (25 x 30 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven op 175 ºC. Snijd de korstjes van het volkoren- en witbrood en snijd het brood in blokjes van 1 cm. Doe het brood in de ovenschaal en rooster in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan.
  2. Snijd de bleekselderij in boogjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Verwijder het vel van de worst en snijd het worstvlees in stukjes. Snipper de ui.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe aan het vlees en bak 2 min. mee. Schep bij het brood.
  4. Laat de boter smelten. Voeg de appel, peterselie, cranberry's, fond en helft van de gesmolten boter toe aan de vulling. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers.
  5. Vet de braadslee in. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en zout. Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 135 min. gaar. Keer na 105 min. Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.

bereidingstip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

video

Kal­koen bra­den

Kookles - 06:32 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 525 kcal
  • eiwit 47 g
  • koolhydraten 18 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 440 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde kalkoen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de kal­koen

1

Verwarm de oven op 175 ºC.

2
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 2 sneetjes witbrood

Snijd de korstjes van het volkoren- en witbrood en snijd het brood in blokjes van 1 cm.

3

Doe het brood in de ovenschaal en rooster in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan.

4
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 mildzoete appel
  • 20 g platte peterselie

Snijd de bleekselderij in boogjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn.

5
  • 2 braadworsten
  • 1 ui

Verwijder het vel van de worst en snijd het worstvlees in stukjes. Snipper de ui.

6

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min.

7
  • 3 tl gedroogde salie
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde tijm

Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe aan het vlees en bak 2 min. mee. Schep bij het brood.

8
  • 100 g boter
  • 75 g gedroogde cranberry's
  • 190 ml gevogeltefond

Laat de boter smelten. Voeg de appel, peterselie, cranberry's, fond en helft van de gesmolten boter toe aan de vulling.

9
  • 1 kalkoen

Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers.

10
  • 2 g boter

Vet de braadslee in. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en zout.

11

Bak de kalkoen in het midden van de oven in ca. 135 min. gaar. Keer na 105 min.

12

Neem de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden.

13

Lekker!

bereidingstip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.