Ge­vul­de kal­koen

De blikvanger op je kersttafel, met een kruidige vulling van worst, salie, tijm, rozemarijn en appel.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 495 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 1 u. 45 min. oventijd
(141)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
amerikaans hoofdgerecht De blikvanger op je kersttafel, met een kruidige vulling van worst, salie, tijm, rozemarijn en appel. 6 personen
3 141

Ingrediënten

Keukenspullen
  • braadslee
  • 20 cocktailprikkers
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven op 175 ºC. Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan. Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min. Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee. Schep bij het brood in de braadslee.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter. Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en eventueel zout.
  3. Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 45 min. gaar. Keer na 1 uur en 30 min. Controleer na 1 uur en 30 min. regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kalkoen aansnijdt.

bereidingstip:

De kalkoen zit tijdelijk in het assortiment in december.

bereidingstip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

video

Kal­koen bra­den

Kookles - 06:32 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 495 kcal
  • eiwit 43 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 422 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Gevulde kalkoen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­vul­de kal­koen

1
1

Verwarm de oven op 175 ºC.

2
2
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 2 sneetjes witbrood

Verwijder de korst van de sneetjes brood en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe in de braadslee en rooster in de oven in ca. 6 min. goudbruin. Laat de oven aan.

3
3
  • 2 braadworsten
  • 1 ui

Snipper ondertussen de ui. Verwijder het vel van de worst en snijd de worst in stukjes.

4
4

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 min.

5
5
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 tl gedroogde rozemarijn
  • 3 tl gedroogde salie
  • 1 tl gedroogde tijm

Snijd de bleekselderij in boogjes. Voeg de bleekselderij, salie, rozemarijn en tijm toe en bak 2 min. mee.

6
6

Schep bij het brood in de braadslee.

7
7
  • 100 g boter
  • 1 mildzoete appel
  • 20 g platte peterselie

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Snijd het peterselieblad fijn. Smelt de boter.

8
8
  • 75 g gedroogde cranberry's
  • 190 ml gevogeltefond

Voeg de peterselie met de appel, cranberry's, fond en de helft van de boter toe aan het mengsel.

9
9
  • 1 kalkoen

Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen. Maak de holte dicht met cocktailprikkers.

10
10

Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en eventueel zout.

11
11

Bak in het midden van de oven in ca. 1 uur en 45 min. gaar. Keer na 1 uur en 30 min.

12
12

Controleer na 1 uur en 30 min. regelmatig op gaarheid: steek de vleesthermometer in de borst van de kalkoen. Als deze 70 ºC aangeeft, is de kalkoen gaar.

Tip: In plaats van een vleesthermometer kun je ook een kernthermometer gebruiken.

13
13

Neem uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie voordat je de kalkoen aansnijdt.

bereidingstip:

De kalkoen zit tijdelijk in het assortiment in december.

bereidingstip:

Een kern- of vleesthermometer geeft aan hoe gaar het vlees is door de temperatuur te meten in het midden van het vlees.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.