Gries­meel­ca­ke met wor­tel & si­naas­ap­pel

Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel.

  • gebak
  • 12 personen
  • 375 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 u. 15 min. wachten
    • 50 min. oventijd
(115)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Een zachte, smeuïge cake met een frisse winterse smaak van sinaasappel. 12 personen
4 115

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • cakevorm (30 cm)
  • bakpapier
  • satéprikker

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. Laat iets afkoelen op een bord.
  2. Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil. Doe het sinaasappelrasp met de eieren, suiker, boter in blokjes en de helft van de ricotta in een kom en mix 5 min. met een mixer.
  3. Maal amandelen fijn in de keukenmachine en doe in een grote mengkom. Schil de winterpeen, rasp met de grove rasp in de keukenmachine en houd apart.
  4. Meng het griesmeel, bakpoeder en zout door de gemalen amandelen. Roer het ricottamengsel erdoor en voeg de peen toe.
  5. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Controleer na 40 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  6. Neem de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen. Pers de sinaasappel uit en roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap door de rest van de ricotta. Serveer de cake met de sinaasappelricotta.
video

Ci­trus snij­den

Instructievideo - 01:15 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 375 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 43 g
  • vet 19 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 24 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Griesmeelcake met wortel & sinaasappel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gries­meel­ca­ke met wor­tel & si­naas­ap­pel

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 100 g amandelen

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 4 min. Laat iets afkoelen op een bord.

3
3
  • 2 sinaasappels

Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil.

4
4
  • 2 eieren
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 150 g boter
  • 125 g ricotta

Doe het sinaasappelrasp met de eieren, suiker, boter in blokjes en ricotta in een kom en mix 5 min. met een mixer.

5
5
  • 300 g winterpeen

Maal amandelen fijn in de keukenmachine en doe in een grote mengkom. Schil de winterpeen, rasp met de grove rasp in de keukenmachine en houd apart.

6
6
  • 250 g griesmeel
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 mespunt zout

Meng het griesmeel, bakpoeder en zout door de gemalen amandelen. Roer het ricottamengsel erdoor en voeg de peen toe.

7
7

Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 min. in het midden van de oven.

8
8

Controleer na 40 min. op gaarheid met een satéprikker. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

9
9

Neem de cake uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat op een rooster in 1 uur helemaal afkoelen.

10
10
  • 50 g poedersuiker
  • 125 g ricotta

Pers de sinaasappel uit en roer de poedersuiker met 1 el sinaasappelsap door de ricotta. Serveer de cake met de sinaasappelricotta.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.