De AH Packathon: heb jij dé innovatie om duurzamer te verpakken?
Hoe verpak je een maaltijdsalade zonder plastic maar met behoud van kwaliteit van de ingrediënten? Kun je chips knapperig houden zonder een metaallaagje in de zak? Heb jij dé verpakkingsinnovatie om beter en duurzamer te verpakken? Doe dan mee aan de AH Packathon!
Onze missie
Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen. Dat is waar Albert Heijn voor staat. We willen met elkaar de wereld beter achterlaten. Dat doen we bijvoorbeeld door voortdurend te kijken hoe we minder of beter verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken. Onze ambitie is om in 2025 de eigen-merkverpakkingen 100% recyclebaar te maken en 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te realiseren ten opzichte van 2018. Elke dag zetten we stappen groot en klein om deze ambitie te realiseren. Daarbij nemen we allerlei factoren mee, zoals recyclebaarheid, milieu-impact, zwerfafvalgevoeligheid, maar ook houdbaarheid en of de verpakking voldoende beschermt tijdens transport.
Beter verpakken
Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid, langere houdbaarheid en bescherming tijdens vervoer van producten. We kunnen dus eigenlijk niet zonder. Maar het kan minder en beter en daarom blijven we stappen zetten om verpakkingen te verduurzamen. De afgelopen jaren hebben we al 12 miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard.
Heb jij het antwoord op één van onze uitdagingen binnen de wereld van verpakken?
Bij het verbeteren van onze verpakkingen kennen we ook dilemma’s. We zijn op zoek naar oplossingen om zo min mogelijk voedsel te verspillen en producten zo lang mogelijk vers te houden en tegelijkertijd zo min mogelijk verpakking te gebruiken. De kennis van creatieve ontwerpers en duurzame denkers kunnen we daarom goed gebruiken.

Uitdaging 1: Alle groente en fruit verpakkingsvrij
Sinds 2022 zijn er geen gratis plastic zakjes meer te vinden voor losse versproducten. Dat scheelt 130 miljoen zakjes -oftewel 243.000 kilo plastic- per jaar. Toch zijn er voor een aantal producten nog wel verpakkingen nodig. Een aantal versproducten is een deel van het jaar extra kwetsbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan broccoli en komkommers. We kiezen er dan voor om producten te beschermen en (tijdelijk) in te pakken. Zo kunnen we de kwaliteit waarborgen tijdens de reis van het land naar de klant.
Hoe kunnen we van (kwetsbare) versproducten de kwaliteit en versheid waarborgen zonder gebruik van (plastic) verpakkingen?

Uitdaging 2: Gekoeld fruit zonder plastic
In de winkel verkopen we gekoeld fruit, zoals druiven, aardbeien, bessen en bramen. Dit fruit is vaak zacht en daardoor erg kwetsbaar voor vallen, stoten of als je het aanraakt. Het fruit is verpakt in een plastic, doorzichtig schaaltje. In de verpakking zit soms een kussentje van bubbelplastic om het product extra te beschermen tegen vallen en stoten.
Hoe kunnen we deze kwetsbare producten zonder plastic verpakking verkopen en voorkomen dat dit ten koste gaat van kwaliteit, versheid en de houdbaarheid van het product?

Uitdaging 3: Minder plastic om maaltijdsalades
We bieden onze klanten een ruim assortiment met vers, gezond en lekker eten. Daarnaast willen we klanten een makkelijk en snel alternatief bieden voor thuis of onderweg. Dit kan dankzij een gevarieerd assortiment maaltijdsalades. De salades zijn per portie in een plastic schaal verpakt met daarin extra plastic bakjes of zakjes met losse ingrediënten zoals kaas, croutons of pitten en zaden. Zo blijven de ingrediënten vers, knapperig en langer houdbaar. Na het consumeren van de maaltijdsalade blijft er een hoop plastic over.
Hoe kunnen we de klant helpen met een makkelijke, gezonde én verse maaltijdoplossing zonder deze hoeveelheid plastic?

Uitdaging 4: Een recyclebare verpakking voor chips
Chips is erg breekbaar en gevoelig voor waterdamp en zuurstof. Het is een heel kwetsbaar product. Zonder goede bescherming is chips snel minder knapperig, gaat de smaak achteruit of gaat het kapot tijdens transport. Chips is daarom verpakt in een plastic verpakking met aan de binnenkant een metalen laag. Deze metalen laag waarborgt de smaak, kwaliteit en knapperigheid van het product. De verpakking is door het metalen laagje niet recyclebaar en daarom niet duurzaam.
Hoe kunnen we een recyclebare verpakking voor chips ontwikkelen waarbij de chips krokant blijft?
Uitdaging 5: Beter verpakken (eigen invulling)
Er zijn natuurlijk nog meer uitdagingen binnen de wereld van verpakken. Misschien heb jij wel een heel ander duurzaam idee en zie je kans om voor een ander product in onze winkels minder of 100% recyclebaar verpakkingsmateriaal te gebruiken. Doe dan mee met uitdaging 5 en bepaal zelf welke uitdaging jij aan gaat om de wereld beter achter te laten.
Doe mee met de AH Packathon!
Wil jij ons helpen met één van de bovenstaande uitdagingen om producten op een duurzamere manier te verpakken en daarmee de wereld beter achter te laten? Doe dan mee met de AH Packathon op vrijdag 31 maart 2023. Je kunt alleen of als team (van max. 5 personen) meedenken over één van de bovenstaande uitdagingen door je vóór vrijdag 10 maart via de onderstaande knop aan te melden. Deelnemers horen uiterlijk 17 maart 2023 persoonlijk of zij worden uitgenodigd voor de AH Packathon.
AH Packathon op vrijdag 31 maart 2023
De AH Packahton vindt plaats op vrijdag 31 maart 2023 op ons hoofdkantoor in Zaandam. Gedurende de dag werk je jouw duurzame verpakkingsinnovatie uit onder begeleiding van het commerciële team van Albert Heijn dat verantwoordelijk is voor de producten. Aan het einde van de dag wordt het uitgewerkte idee gepresenteerd aan een vakjury. De winnaar van de AH Packathon wordt uitgenodigd om het idee verder uit te werken én te realiseren samen met Albert Heijn. Heb je vragen over deelname aan de AH Packathon? Mail dan naar packathon@ah.nl. De voorwaarde voor deelname vind je bij de inschrijving.
Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk vrijdag 10 maart 2023
Wil je meer weten over onze ambities en de stappen die we zetten om beter te verpakken? Lees alles in ons Missieverslag 2021.