Buiten is het guur, binnen is het lekker warm en gezellig. We krijgen zin in de lange avonden met lekkere maaltijden die uren kunnen duren.

Stamppot, erwtensoep, draadjesvlees: als het kwik daalt, stijgt de trek in deze ouderwetse Hollandse maaltijden. De wintergroenten kun je dan ook heerlijk verwerken in de beste maaltijden.

Zuurkool
Zuurkool bevat veel vitamine C en je kunt het lang bewaren. Daarom namen de VOC-schepen het graag mee op hun reizen. Het eten van zuurkool voorkwam ook scheurbuik. Zuurkool komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit China en is via volksverhuizingen bij ons terechtgekomen.
Zuurkool is als ovenschotel of als stamppot heerlijk te combineren met spek, worstjes of stoofpeertjes. Maak je stamppot? Voeg de zuurkool dan op het laatst pas bij de aardappelen, doe je het eerder dan garen de aardappelen minder snel door het zuur van de kool.

Stamppot boerenkool
Eerst de vorst erover, wordt er gezegd, dan smaakt de boerenkool nog lekkerder. Door de vorst worden er bepaalde suikers in het blad van de kool aangemaakt waardoor deze nog lekkerder wordt. Op de Antillen wordt op kleine schaal ook boerenkool geteeld, maar vorst is daar natuurlijk ver te zoeken. Ze leggen de boerenkool na het oogsten in de diepvries, dan heb je hetzelfde effect! Natuurlijk eten we boerenkool als stamppot met een heerlijke rookworst. Maar probeer ook eens gebakken boerenkool, boerenkoolsoep of boerenkoollasagne.

Warme winterwijn
Traditiegetrouw wordt bisschopswijn met Sinterklaas gedronken en glühwein wordt geassocieerd met kerst. Maar deze winterse wijnen smaken ook heerlijk na een schaatstocht of bij een winters diner. Allerhande geeft je de recepten om glühwein, bisschopswijn of jagerthee zelf te maken.

Lees meer

Win­ter­re­cep­ten (4.632)

sorteer op
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.