Hol­land­se erw­ten­soep

Dé Hollandse klassieker. Binnen één uur staat deze snelle versie op tafel.

(1.066)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Dé Hollandse klassieker. Binnen één uur staat deze snelle versie op tafel. 4 personen
3 1066

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Bereiden

  1. Breng in een soeppan het water met het zout, de erwten, karbonades en laurier aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken. Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken.
  3. Snijd de selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg de rookworst in de pan en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.
  4. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

serveertip:

Vind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon. Serveer er roggebrood met katenspek bij.

video

Hol­land­se erw­ten­soep ma­ken

kookles - 06:42 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 645 kcal
  • eiwit 38 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 100 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in

Hollandse erwtensoep

terug naar recept

Hol­land­se erw­ten­soep

1
  • 1½ liter kraanwater
  • 1 el zout
  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje

Breng in een soeppan het water met het zout, de erwten, karbonades en laurier aan de kook. Laat 20 min. met de deksel op de pan zachtjes koken.

2
  • 1 knolselderij

Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat uitlekken.

3
  • 2 dunne preien

Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet. Laat goed uitlekken.

4
  • 25 g verse selderij

Snijd de selderij fijn.

5

Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.

6

Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep.

7
  • 1 Veluwse fijne rookworst

Leg de rookworst in de pan en laat nog 20 min. zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.

Tip: De erwten vallen dan uit elkaar en binden de soep.

8

Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep.

9

Garneer met de rest van de selderij. Bon appétit!

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.

serveertip:

Vind je de soep wat te dik, verdun hem dan met water of bouillon. Serveer er roggebrood met katenspek bij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.