Hol­land­se erw­ten­soep

Dé Hollandse klassieker. Binnen één uur staat deze snelle versie op tafel.

(964)waardeer
hollands hoofdgerecht Dé Hollandse klassieker. Binnen één uur staat deze snelle versie op tafel. 4 personen
3 964

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Lekker erbij

Bereiden

  1. Vul een grote soeppan met het water en roer zout erdoor. Voeg de spliterwten en de karbonades toe en verkruimel het laurierblaadje erboven. Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig. Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 min. heel zachtjes koken.
  2. Maak ondertussen de knolselderij schoon. Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet even af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  3. Maak de prei schoon, snijd de onderkant en het donkergroene blad er af. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik. Was de ringen in een vergiet onder stromend water. Laat goed uitlekken.
  4. Hak de selderij heel fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees met de knolselderij, prei en de selderij door de soep.
  5. Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 min. zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn. Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep. Serveer de erwtensoep in grote kommen en strooi er nog wat selderij over.
video

Prei was­sen

instructievideo - 00:29 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 645 kcal
  • eiwit 38 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 11 g
  • natrium 700 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in

Hollandse erwtensoep

terug naar recept

Hol­land­se erw­ten­soep

1
1
  • 1½ liter kraanwater
  • 1 el zout
  • 300 g spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje

Vul een grote soeppan met het water en roer zout erdoor. Voeg de spliterwten en de karbonades toe en verkruimel het laurierblaadje erboven.

2
2

Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig. Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 min. heel zachtjes koken.

3
3
  • 1 knolselderij

Maak ondertussen de knolselderij schoon. Snijd de knolselderij in plakken van 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes.

Knolselderij snijden

Instructievideo

00:44 min.

4
4

Spoel de blokjes in een vergiet even af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.

5
5
  • 2 preien

Maak de prei schoon, snijd de onderkant en het donkergroene blad er af. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik.

Prei wassen

Instructievideo

00:29 min.

6
6

Was de ringen in een vergiet onder stromend water. Laat goed uitlekken.

7
7
  • 25 g selderij

Hak de selderij heel fijn.

8
8

Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.

9
9
  • 19 g selderij

Roer het vlees met de knolselderij, prei en de selderij door de soep.

10
10
  • 250 g boerenrookworsten

Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 min. zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.

11
11
  • 6 g selderij

Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep. Serveer de erwtensoep in grote kommen en strooi er nog wat selderij over.

Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer die wij niet ondersteunen, daarom werkt deze site niet optimaal. We raden je aan een andere browser(versie) te gebruiken.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.