Erw­ten­soep stap-voor-stap

Het is snertweer! Snel de keuken in voor deze oer-Hollandse soep.

(264)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Het is snertweer! Snel de keuken in voor deze oer-Hollandse soep. 4 personen
3 264

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Was de spliterwten in een zeef. Doe in een grote pan de spliterwten, karbonade, spekblokjes en water. Voeg de laurierblad, peper en eventueel zout toe. Breng het aan de kook en ca. 30 minuten zachtjes laten koken. Roer af en toe. Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden. Erwtensoepgroenten en aardappelblokjes aan soep toevoegen. Kook de soep ca. 30 min zachtjes door. Roer regelmatig. Rookworsten uit verpakking nemen en toevoegen en ca. 10 minuten meewarmen op laag vuur.
  2. Neem de karbonade en de rookworst uit de soep. Verwijder het laurierblad. Snijd het karbonadevlees in stukjes van het bot. Snijd de rookworst in plakjes. Roer het vlees en de worst door de soep . Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

Tip:

Met specerijen: Laat zout, laurierblaadjes, karbonade, spek, aardappel en rookworst achterwege. Fruit de groente eerst in 2 eetlepels olie met 1 theelepel kerriepoeder en 1/2 theelepel djinten. Roer dat met 2 groentebouillontabletten door de soep. Kook 30 minuten door en breng op smaak met peper en zout. Roer er 150 g rookkaas (kleine blokjes) door. Strooi er kruidencroutons en gefruite uitjes over.

Tip:

Mediterraan met chorizo: Laat de karbonade, rookworst, aardappel, peper, zout en laurierblaadje achterwege. kook 300 g spliterwten 45 minuten met 1 liter water en 1/4 liter witte wijn. Voeg de erwtensoepgroenten, 1 fijngesneden rode peper (zonder zaadjes), 1 bakje paprikablokjes, 2 teentjes knoflook en 150 g in blokjes gesneden chorizo (worst) toe. Laat 1 kippenbouillontablet in de soep oplossen en roer er 1/3 zakje verse Provencaalse kruiden (fijngeknipt) door.

serveertip:

Serveren met donker roggebrood en plakjes katenspek.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 865 kcal
  • eiwit 58 g
  • koolhydraten 65 g
  • vet 40 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 2.045 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Erwtensoep stap-voor-stap

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Erw­ten­soep stap-voor-stap

1
1
  • 350 g spliterwten
  • 300 g schouderkarbonades
  • 100 g magere spekblokjes
  • 1¾ liter water
  • ½ laurierblaadje

Was de spliterwten in een zeef. Doe in een grote pan de spliterwten, karbonade, spekblokjes en water. Voeg de laurierblad, peper en eventueel zout toe.

2
2

Breng het aan de kook en ca. 30 minuten zachtjes laten koken. Roer af en toe.

3
3
  • 1 kruimige aardappel

Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden. Erwtensoepgroenten en aardappelblokjes aan soep toevoegen.

4
4
  • 2 magere rookworsten

Kook de soep ca. 30 min zachtjes door. Roer regelmatig. Rookworsten uit verpakking nemen en toevoegen en ca. 10 minuten meewarmen op laag vuur.

5
5

Neem de karbonade en de rookworst uit de soep. Verwijder het laurierblad. Snijd het karbonadevlees in stukjes van het bot. Snijd de rookworst in plakjes.

6
6

Roer het vlees en de worst door de soep . Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

serveertip:

Serveren met donker roggebrood en plakjes katenspek.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.