Klas­sie­ke boe­ren­kool­stamp­pot

Bij guur weer gaan we voor boerenkool met worst. Het liefst zoals oma 'm altijd maakte!

(466)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Bij guur weer gaan we voor boerenkool met worst. Het liefst zoals oma 'm altijd maakte! 4 personen
3 466

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • aardappelstamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen erop. Voeg wat zout toe en schenk er water bij totdat de aardappelen net onder staan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat de boerenkool in ca. 10 min. slinken.
  2. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook de aardappelen en boerenkool nog ca. 15 min. zachtjes gaar. Neem de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang het kookvocht op. Stamp fijn.
  3. Voeg de boter en azijn toe en roer alles goed door elkaar. Voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe. Warm de stamppot al roerend nog enkele min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout en nog een scheutje azijn. Schep de stamppot op borden, snijd de rookworst in plakjes en leg op de boerenkool.

variatietip:

Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappelen door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 min. Voeg 1/2 el tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.

variatietip:

Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.

variatietip:

Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

combinatietip:

Lekker met piccalilly of mosterd.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 680 kcal
  • eiwit 28 g
  • koolhydraten 45 g
  • vet 43 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Klassieke boerenkoolstamppot

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Klas­sie­ke boe­ren­kool­stamp­pot

1
1
  • 1 kg kruimige aardappel
  • 600 g boerenkool

Schil de aardappelen en snijd in stukken. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen erop.

2
2

Voeg wat zout toe en schenk er water bij totdat de aardappelen net onder staan. Breng op middelhoog vuur aan de kook.

3
3
  • 2 rookworsten

Laat de boerenkool in ca. 10 min. slinken. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook in nog ca. 15 min. zachtjes gaar.

4
4

Neem de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel. Giet de aardappelen en boerenkool af en vang het kookvocht op.

5
5
  • 25 g boter
  • 1 el azijn

Stamp de aardappelen en boerenkool fijn. Voeg de boter en azijn toe en roer alles goed door elkaar. Voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe.

6
6

Warm de stamppot al roerend nog enkele min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout en nog een scheutje azijn.

7
7

Schep de stamppot op borden, snijd de rookworst in plakjes en leg op de boerenkool.

variatietip:

Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappelen door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 min. Voeg 1/2 el tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.

variatietip:

Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.

variatietip:

Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

combinatietip:

Lekker met piccalilly of mosterd.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.