Je hebt een verouderde versie van Internet Explorer, daarom werkt deze site niet optimaal.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je deze site niet zien.

Klas­sie­ke boe­ren­kool­stamp­pot

(350)waardeer
Een lekker hollands recept. Het hoofdgerecht bevat de volgende ingrediënten: vlees, aardappels, boerenkool, rookworsten, boter of margarine, azijn en versgemalen peper Hollands hoofdgerecht 4 personen 680 kcal
3 350

Ingrediënten

Bekijk je boodschappenlijst op ah.nl/appie
Keukenspullen
  • aardappelstamper

Bereiden

1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.

2. Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden.

3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.

4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.

Tip

Met geitenkaas en tomaat:Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

Tip

Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappels door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 minuten. Voeg 1/2 eetlepel tijm toe. Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.

Tip

Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje)en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • Energie 680 kcal
  • Eiwit 28 g
  • Vet 43 g
  • Koolhydraten 45 g
Tags