Ap­pel­taart

Veel Hollandser kan het niet: appeltaart. Kies je favoriete appel en maak er een feesttaart van.

  • gebak
  • 10 personen
  • 565 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 1 uur oventijd
(569)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Veel Hollandser kan het niet: appeltaart. Kies je favoriete appel en maak er een feesttaart van. 10 personen
3 569

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (Ø 24 cm)
  • deegroller

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Splits het ei en rasp de gele schil van de citroen. Doe het bakmeel, 200 g suiker (per taart) en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en citroenrasp toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden. Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
  3. Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe in een kom. Meng de kaneel en de rest van de suiker door de appel. Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appels erop.
  4. Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
  5. Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met de jam. Laat afkoelen in de vorm.

bewaartip:

Je kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Laat hem helemaal afkoelen en bewaar hem verpakt in aluminiumfolie.

video

Ap­pel­taart bak­ken

Kookles - 04:10 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 565 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 77 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 245 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Appeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ap­pel­taart

1
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout

Splits het ei en rasp de gele schil van de citroen. Doe het bakmeel, suiker en het zout in een kom.

2
  • 250 g koude boter

Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat.

3

Voeg het eiwit en citroenrasp toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor op 175 °C.

5
  • 2 g zelfrijzend bakmeel

Vet de springvorm in. Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik.

Tip: Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden.

6

Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.

7
  • 8 friszure appels

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes en doe in een kom.

8
  • 2 tl kaneel
  • 50 g witte basterdsuiker

Meng de kaneel en de rest van de suiker door de appel.

9
  • 150 g amandelspijs

Meng de helft van het eigeel door de amandelspijs en verdeel over de bodem. Schep de appels erop.

10

Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap. Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van het eigeel.

11

Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

12
  • 2 el abrikozenjam

Bestrijk de bovenkant van de taart direct uit de oven met de jam. Laat afkoelen in de vorm. Bon appétit!

bewaartip:

Je kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Laat hem helemaal afkoelen en bewaar hem verpakt in aluminiumfolie.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.