Ap­pel-spe­cu­laas­taart

Een lekker en goed gevulde taart voor de koude wintermaanden.

  • gebak
  • 4 personen
  • 560 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 1 uur oventijd
(330)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Een lekker en goed gevulde taart voor de koude wintermaanden. 4 personen
3 330

Ingrediënten

Keukenspullen
  • springvorm (Ø 24 cm)
  • deegroller

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Splits het ei, bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, 200 g suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Vet de springvorm in met wat boter. Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.
  4. Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem. Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs. Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van de eidooier. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
  5. Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam. Laat afkoelen in de vorm.
video

Aman­del­spijs ma­ken

Instructievideo - 01:03 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 560 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 76 g
  • vet 25 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 332 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Appel-speculaastaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ap­pel-spe­cu­laas­taart

1
1
  • 1 ei
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout

Splits het ei, bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout in een kom.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

2
2
  • 250 g boter

Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal.

Deeg maken

Instructievideo

01:24 min.

3
3

Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 175 °C.

5
5
  • 2 g boter

Vet de springvorm in met wat boter.

6
6
  • 30 g zelfrijzend bakmeel

Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik.

7
7

Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.

8
8
  • 150 g amandelspijs

Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem.

9
9
  • 7 friszure appels

Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.

10
10
  • 2 tl kaneel
  • 50 g witte basterdsuiker

Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs.

11
11

Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling.

12
12

Bestrijk met de rest van de eidooier. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.

13
13
  • 2 el abrikozenjam

Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam. Laat afkoelen in de vorm.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.