Ou­der­wets lek­ke­re ap­pel­taart

  • gebak
  • 12 stuks
  • 390 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 1 uur wachten
    • 1 uur oventijd
(771)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak 12 stuks
3 771

Ingrediënten

Keukenspullen
  • taartvorm (Ø 24 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Boen de citroen schoon, rasp 1 tl van de gele schil en pers 1 el citroensap eruit. Snijd de boter in blokjes en kneed de boter met de suiker, citroenrasp en het zout tot er een egale massa is ontstaan. Voeg de helft van het water toe en meng het door tot het water volledig is opgenomen. Meng daarna het meel met het boter-suikermengsel met een wrijvende beweging. Voeg de rest van het water toe aan het deeg als alle ingrediënten volledig gemengd zijn. Laat het deeg minimaal 1 uur op een koele plek rusten.
  2. Schil en snijd de appels in schijfjes. Schep 600 g van de appels om met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en 4 el abrikozenjam.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Vet de taartvorm in. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het deeg goed tegen de randen aan van de taartvorm.
  4. Splits het ei (eiwit wordt niet gebruikt). Kneed de amandelspijs met de roomboter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem en druk het goed aan.
  5. Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Bak de taart ca. 50 min. op 200 ºC. Verhoog de temperatuur tot 220 ºC en bak hem nog eens ca. 10 min., tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
  6. Verwarm in een steelpannetje de rest van de jam met het citroensap en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker.

bereidingstip:

Nico: 'Verhoog de baktemperatuur op het laatst, dan krijg je die prachtige gouden gloed op de bovenkant.'

bereidingstip:

'De basis voor een goede appeltaart: laat de bodem nooit nat en klef worden!' aldus Angela. 'Dat voorkom je door een laagje tussen de appels en het deeg te creëren.' Nico: 'Laat appeltaart voor het aansnijden eerst afkoelen. Dan laten de appels minder vocht los en zakt hij minder in. Voor het beste resultaat moet je geduld hebben.'

Tip:

Allerhande gaat elke maand op zoek naar het beste recept van een klassiek gerecht. Deze keer de allerlekkerste appeltaart volgens patisserie Holtkamp. Het gebak van Holtkamp is beroemd in Amsterdam en ver daarbuiten. Zo ook hun overheerlijke appeltaart, waar mensen speciaal voor omrijden. Nico Meijles en Angela Holtkamp geven het recept prijs om thuis de beste appeltaart te maken.

video

Ap­pel-bes­sen­taart bak­ken

Kookles interactief - 00:44 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 390 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 66 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Ouderwets lekkere appeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ou­der­wets lek­ke­re ap­pel­taart

1
1
  • ½ citroen

Boen de citroen schoon, rasp 1 tl van de gele schil en pers 1 el citroensap eruit.

2
2
  • 125 g roomboter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout

Snijd de boter in blokjes en kneed de boter met de suiker, citroenrasp en het zout tot er een egale massa is ontstaan.

3
3
  • 1 el kraanwater
  • 250 g zelfrijzend bakmeel

Voeg het water toe en meng het door tot het water volledig is opgenomen. Meng daarna het meel met het boter-suikermengsel met een wrijvende beweging.

4
4
  • 1 el kraanwater

Voeg het water toe aan het deeg als alle ingrediënten volledig gemengd zijn. Laat het deeg minimaal 1 uur op een koele plek rusten.

5
5
  • 1½ kg friszure appel
  • 75 g blanke rozijnen
  • 10 g krenten
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 el custard
  • 4 el abrikozenjam

Schil en snijd appels in schijfjes. Schep 600 gr van de appels om met de rozijnen, krenten, kaneel, custard en de abrikozenjam.

6
6

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

7
7

Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden.

8
8

Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm.

9
9
  • 2 g roomboter

Vet de taartvorm in. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het deeg goed tegen de randen aan van de taartvorm.

10
10
  • 150 g amandelspijs
  • 1 el roomboter
  • 1 ei

Splits het ei (eiwit wordt niet gebruikt). Kneed de amandelspijs met de boter en de eidooier soepel.

11
11
  • 2 g bloem

Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem en druk het goed aan.

12
12

Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan.

13
13

Bak de taart ca. 50 min. op 200 ºC. Verhoog de temperatuur tot 220 ºC en bak hem nog eens ca. 10 min., tot de bovenkant goed bruin is.

14
14

Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen.

15
15
  • 6 el abrikozenjam

Verwarm in een steelpannetje de jam met het citroensap en bestrijk hiermee de taart.

16
16
  • 5 g poedersuiker

Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker.

bereidingstip:

Nico: 'Verhoog de baktemperatuur op het laatst, dan krijg je die prachtige gouden gloed op de bovenkant.'

bereidingstip:

'De basis voor een goede appeltaart: laat de bodem nooit nat en klef worden!' aldus Angela. 'Dat voorkom je door een laagje tussen de appels en het deeg te creëren.' Nico: 'Laat appeltaart voor het aansnijden eerst afkoelen. Dan laten de appels minder vocht los en zakt hij minder in. Voor het beste resultaat moet je geduld hebben.'

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.