Groen­te­soep met ge­hakt­bal­le­tjes

  • voorgerecht
  • 6 personen
  • 190 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 4 uur wachten
(187)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands voorgerecht 6 personen
3 187

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Keukenspullen
  • schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes

Bereiden

  1. Breng in een soeppan het soepvlees met het water en het zout aan de kook brengen. Voeg de laurier, tijm, foelie en peperkorrels toe en laat afgedekt ca. 4 uur zachtjes trekken. Maak ondertussen de wortel, bleekselderij en prei schoon. Snijd de peen en bleekselderij in plakjes en de prei in ringen. Snijd de peterselie fijn. Verkruimel het beschuit boven het gehakt en strooi de nootmuskaat erover.
  2. Breng het gehakt op smaak met peper en eventueel zout en kneed alles goed door elkaar. Maak van het gehakt kleine balletjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.
  3. Maak een theedoek nat, wring uit en hang in een zeef. Schenk de bouillon door de zeef in een andere pan. Neem het vlees eruit en snijd klein. Voeg de wortel, selderij en prei toe aan de bouillon en breng ca. 10 min. aan de kook. Voeg de gehaktballetjes, soepvlees, vermicelli en peterselie toe en laat ca. 5 min. afgedekt koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

bereidingstip:

Wil je de bouillon ontvetten, laat deze dan eerst helemaal koud worden, dan kun je het gestolde vet er zo afscheppen.

variatietip:

Tomatengroentesoep met komijnekaas: Maak de bouillon met de helft van het water. Kneed 50 g geraspte komijnekaas (stukje, zelf raspen) in plaats van nootmuskaat door het gehakt. Voeg met de groenten 2 blikjes tomatenblokjes met sap (à 400 g) toe.

variatietip:

Groente-crèmesoep: Vervang de vermicelli door 4 (in de bouillon) gekookte aardappels. Wrijf deze door een zeef en kook ze met 20 ml koksroom (pakje) de laatste 5 min. in de soep mee.

video

Bouil­lon ma­ken

Instructievideo - 01:22 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 190 kcal
  • eiwit 20 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Groentesoep met gehaktballetjes

terug naar recept

Groen­te­soep met ge­hakt­bal­le­tjes

1
1
  • 300 g soepvlees
  • 1½ liter koud water
  • 2 tl zout

Breng in een soeppan het soepvlees met het water en het zout aan de kook brengen.

2
2
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 3 stukjes foelie
  • 2 zwarte peperkorrels

Voeg de laurier, tijm, foelie en peperkorrels toe en laat afgedekt ca. 4 uur zachtjes trekken.

3
3
  • 200 g winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 prei

Maak ondertussen de wortel, bleekselderij en prei schoon. Snijd de peen en bleekselderij in plakjes en de prei in ringen.

4
4
  • 2 takjes peterselie
  • 1 beschuit
  • 200 g rundergehakt
  • 1 mespunt nootmuskaat

Snijd de peterselie fijn. Verkruimel het beschuit boven het gehakt en strooi de nootmuskaat erover.

5
5

Breng het gehakt op smaak met peper en eventueel zout en kneed alles goed door elkaar.

6
6

Maak van het gehakt kleine balletjes. Bewaar afgedekt in de koelkast.

7
7

Maak een theedoek nat, wring uit en hang in een zeef. Schenk de bouillon door de zeef in een andere pan. Neem het vlees eruit en snijd klein.

8
8

Voeg de wortel, selderij en prei toe aan de bouillon en breng ca. 10 min. aan de kook.

9
9
  • 50 g vermicelli

Voeg de gehaktballetjes, soepvlees, vermicelli en peterselie toe en laat ca. 5 min. afgedekt koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

bereidingstip:

Wil je de bouillon ontvetten, laat deze dan eerst helemaal koud worden, dan kun je het gestolde vet er zo afscheppen.

variatietip:

Tomatengroentesoep met komijnekaas: Maak de bouillon met de helft van het water. Kneed 50 g geraspte komijnekaas (stukje, zelf raspen) in plaats van nootmuskaat door het gehakt. Voeg met de groenten 2 blikjes tomatenblokjes met sap (à 400 g) toe.

variatietip:

Groente-crèmesoep: Vervang de vermicelli door 4 (in de bouillon) gekookte aardappels. Wrijf deze door een zeef en kook ze met 20 ml koksroom (pakje) de laatste 5 min. in de soep mee.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.